Mi lett fontos a pandémia alatt?

Preferenciák, vásárlói szokások átértékelődése a koronavírus-járvány hatására a különböző generációk szemével

Szerzők

DOI:

https://doi.org/10.14267/VEZTUD.2022.04.06

Kulcsszavak:

fogyasztói magatartás, COVID, válság, fogyasztói kosár, generációs gap

Absztrakt

A pandémia alatt megváltoztak a vásárlói preferenciák, a fogyasztói kosár összetétele. Az egyes generációk másként látják a vírus életünk különböző területére gyakorolt hatását, mely nagyban összefügg az egyes generációkat jellemző általános értékrenddel. A kutatás fókuszában azon összefüggés elemzése áll, hogy a generációspecifikus értékrend milyen módon függ össze a vírus okozta fogyasztói és vásárlói magatartás változásával. A szerzők a primer adatelemzés során két kutatási hipotézis vizsgálatára fektettek hangsúlyt (H1) a koronavírus hatására módosultak a vásárlói szokások, a fogyasztói kosár összetétele, (H2) a vásárlói szokások különbséget mutatnak az egyes vizsgált generációk esetében (H2/a) és összefüggésben állnak az egyéni értékrenddel is (H2/b). Az eredmények fényében megállapítható, hogy milyen módon változott meg a fogyasztói kosár összetétele, generációspecifikusan elemezve azt, hogy mely termék és szolgáltatás vásárlása került előtérbe a pandémia hatására.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Szerző életrajzok

Ágnes Csiszárik-Kocsir, Óbudai Egyetem

Egyetemi docens

Mónika Garai-Fodor, Óbudai Egyetem

Egyetemi docens

János Varga, Óbudai Egyetem

Egyetemi docens

Hivatkozások

Accenture (2020). How COVID-19 will permanently change consumer behaviour? (Research paper).

Alexander, A., Francis, A., Kyire, L. A., & Mohammed, H. (2014). The effect of corporate social responsibility on brand building. International Journal of Marketing Studies, 6(3), 126-134. https://doi.org/10.5539/ijms.v6n3p126

Arnould, E. J. & Thompson, C. J. (2005). Consumer Culture Theory (CCT): Twenty years of research. Journal of Consumer Research, (31), 868-882. https://doi.org/10.1086/426626

Awdel, M., Odel, M. & Saadi, F. (2020). The rise of the globalization and its effect on the autonomy of state and political economy. Journal of Critical Reviews, 7(6), 998- 1000.

Baker, S.R., Bloom, N., Davis, S.J., Kost, K., Sammon & M., Viratyosin, T. (2020a). The Unprecedented Stock Market Reaction to COVID-19. The Review of Asset Pricing Studies, 10(4), 742–758. https://doi.org/10.1093/rapstu/raaa008

Baker, S. R., Bloom, N., Davis, S. J. & Terry, S. J. (2020b). COVID-Induced Economic Uncertainty. NBER Working Paper, No. 26983. Cambridge, MA: National Bureau of Economic Research. https://doi.org/10.3386/w26983

Baker, S.R., Farrokhnia, R.A., Meyer, S., Pagel, M.& Yannelis, C. (2020c). How Does Household Spending Respond to an Epidemic? Consumption during the 2020 COVID-19 Pandemic. NBER Working Paper, No. 26949. Cambridge, MA: National Bureau of Economic Research. https://doi.org/10.3386/w26949

BCG (2020). COVID-19 consumer sentiment snapshot: Fighting in the dark. Boston, MA: Boston Consulting Group.

Berndt, R. (1990). Marketing 1: Käuferverhalten, Marktforschung und Marketing-Prognosen. Tübingen: Springer-Lehrbuch.

Bujdosóné Dani, E. (2012). Neumann kontra Gutenberg-galaxis? Könyv és Nevelés, (4), 48-59.

Chakraborty, T. & Balakrishnan, J. (2017). Exploratory tendencies in consumer behaviour in online buying across gen X, gen Y and baby boomers. International Journal of Value Chain Management, 8(2), 135-150. https://doi.org/10.1504/IJVCM.2017.085483

Chauhan, V. (2021). Globalisation and its Impact on Indian Consumer Behaviour. Business and Economics Journal, 12(1), e002. https://doi.org/10.1108/13555851111143204

Chronopoulos, D.K., Lukas, M. & Wilson, J.O.S. (2020). Spending Responses to the COVID-19 Pandemic: An Assessment of Great Britain. London: Enterprise Re- search Centre, UK.

Cleveland, M., & Laroche, M. (2007). Acculturaton to the global consumer culture: Scale development and research paradigm. Journal of Business Research, 60(3), 249–259. https://doi.org/10.1016/j.jbusres.2006.11.006

Coney, K. (1992). Consumer Behavior. Boston, MA: Irwin. Contractor, F. (2021). The world economy will need even more globalization in the post-pandemic 2021 decade. Journal of International Business Studies, (1), 156-171. https://doi.org/10.1057/s41267-020-00394-y

Dao, D. (2014). Globalisation and state power: The question of context. The ANU Undergraduate Research Journal, (6), 63-72.

Donghyun, K. & Ammeter, P. A. (2021). Shifts in online consumer behavior: a preliminary investigation of the net generation. Journal of Theoretical and Applied Electronic Commerce Research, 13(1), 1-25. http://dx.doi.org/10.4067/S0718-18762018000100102

Coupland, D. (2007). X generáció. Budapest: Európa Könyvkiadó.

Flatters, P., & Willmott, M. (2009). Understanding the post-recession consumer. Harvard Business Review, (7), 106–112. (July-August).

Garai-Fodor, M. & Csiszárik-Kocsir, Á. (2018). Értékrendalapú fogyasztói magatartásmodellek érvényessége a Z- és Y-generáció pénzügyi tudatossága esetén. Pénzügyi Szemle, (4), 518-536.

Gelencsér, M., Szigeti, O. & Szabó-Szentgróti, G. (2020). A feldolgozóipari munkavállalók munkaerő megtartása. Vezetéstudomány, 51(9), 67-79. https://doi.org/10.14267/VEZTUD.2020.09.06

Ger, G. & Belk, R.W. (1996). Cross-cultural differences in materialism. Journal of Economic Psychology, (17), 55-77. https://doi.org/10.1016/0167-4870(95)00035-6

Guven, O. (2015). Millennial (Gen Y) Consumer Behavior Their Shopping Preferences and Perceptual Maps Associated With Brand Loyalty. Canadian Social Science, 11(4). 40-55. https://doi.org/10.3968/6697

Haller, A.P. (2016). Globalisation, multinational companies and emerging markets. Ecoforum, 5(1), 9-15.

Hassen, T. B., Bilali H. E., Allahyari, M. S., Berjan, S. & Forina, O. (2021). Food purchase and eating behavior during the COVID-19 pandemic: A cross-sectional survey of Russian adults. Appetite, (165), 105309. https://doi.org/10.1016/j.appet.2021.105309

Hesham, F., Riadh, H. & Sihem, N.K. (2021). What have we learned about the effects of the COVID-19 Pandemic on consumer behavior? Sustainability, 13(8), 4304. https://doi.org/10.3390/su13084304

Horváth, Á., Fürediné, K. A. & Fodor, M. (2005). Az értékrend hatása a táplálkozásra. Élelmiszer, Táplálkozás és Marketing, 2(1-2), 69-77.

Horváth, Á. (1996). A fogyasztói magatartás és az élelmiszerfogyasztás jellemzői (PhD-értekezés). GATE, Gödöllő.

Huang, J. J., Tzeng, G. H. & Ong, C. S. (2005). Multidimensional data in multidimensional scaling using the analytic network process. Pattern Recognition Letters, 26(6), 755-767. https://doi.org/10.1016/j.patrec.2004.09.027

Janssen, M., Chang, B., Hristov, H., Pravst, I., Profeta, A. & Millard, J. (2021). Changes in food consumption during the COVID-19 pandemic: Analysis of consumer survey data from the first lockdown period in Denmark, Germany, and Slovenia. Frontiers in Nutrition, (8), 635859. https://doi.org/10.3389/fnut.2021.635859

Jaworek, M. & Kuzel, M. (2015). Transnational corporations in the world economy: Formation, development and present position. Copernican Journal of Finance and Accounting, 4(1) 55-70. http://dx.doi.org/10.12775/CJFA.2015.004

Kotler, P. & Keller, K.L. (2012). Marketingmenedzsment. Budapest: Akadémia Kiadó.

KPMG (2020). Embedding resilience. Research paper of KPMG. London: KPMG.

Kyove, J., Streltsova, K., Odibo, U. & Cirella, G.T. (2021). Globalization impact on multinational enterprises. World 2021, 2(2), 216–230. https://doi.org/10.3390/world2020014

Laato, S., Islam, A.K.M.N., Farooq, A. & Dhir, A. (2020). Unusual purchasing behavior during the early stages of the COVID-19 pandemic: The stimulus-organism-response approach. Journal of Retailing and Consumer Services, (57), 102224. https://doi.org/10.1016/j.jretconser.2020.102224

Lee, K. (2009). Gender differences in Hong Kong adolescent consumers’ green purchasing behavior. Journal of Consumer Marketing, 26(2), 87–96. https://doi.org/10.1108/07363760910940456

Lehota J. (ed.) (2001). Élelmiszergazdasági marketing. Budapest: Műszaki Kiadó.

Lipowski, M. (2017). The differences between generations in consumer behavior in the service sales channel. Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska, Sectio H Oeconomia, 51(2), 159-167. https://doi.org/10.17951/h.2017.51.2.159

Magasvári, A. & Szilágyi, T. (2019). Z generációs pénzügyi nyomozók munkával kapcsolatos elvárásai. In Biztonság, szolgáltatás, fejlesztés, avagy új irányok a bevételi hatóságok működésében (pp. 142-156). Buda- pest: Magyar Rendészettudományi Társaság Vám- és Pénzügyőri Tagozat.

McKinsey (2020). How COVID-19 is changing consumer behavior – now and forever (Research paper). New York: McKinsey Global Institute.

Mehta, S., Saxena, T. & Purohit, N. (2020). The new consumer behaviour paradigm amid COVID-19: Permanent or transient? Journal of Health Management, 22(2), 291-301. https://doi.org/10.1177/0972063420940834

Merz, M. A., He, Y. & Alden, D. L. (2008). A categorization approach to analyzing the global consumer culture debate. International Marketing Review, 25(2), 166-182. https://doi.org/10.1108/02651330810866263

Michałowska, M. & Danielak, W. (2015). The Impact of Globalization on Consumer Behavior in Lubuskie Province in the Light of the Research. Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska, Sectio H Oeconomia, 49(3), 135-146. https://doi.org/10.17951/h.2015.59.3.135

Moore, P. M. (2017). The Decisions Bridging the GATT 1947 and the WTO Agreement. American Journal of International Law, 90(2), 317-328. https://doi.org/10.2307/2203695

Müller, Zs. (2018). Kereskedelem és fogyasztói piacok 2018 - Fogyasztói mozgatóerők. Budapest: KPMG.

Nógrádi-Szabó Z., & Neulinger Á. (2017). Értékek és életmód generációs megközelítésben: a Z generáció. In Bányai E., Lányi B., & Törőcsik M. (Eds.), Tükröződés, társtudományok, trendek, fogyasztás (pp. 115-121). Pécs: Pécsi Tudományegyetem.

O’Rourke, K. & Williamson, J. G. (2002). When did globalisation begin? European Review of Economic History, 6(1), 23-50. https://doi.org/10.1017/S1361491602000023

Paliwoda, S. & Slater, S. (2009). Globalisation through the kaleidoscope. International Marketing Review, 26(4/5), 373-383. https://doi.org/10.1108/02651330910971931

Pató, G.Sz.B., Dajnoki, K., Kovács, K., Kőműves, Zs.S., Grotte, J., Szabó, Sz., Kunos, I., Metszősy, G., Hegedűs, M., Karácsony, P. & Poór, J. (2021). A HR válasza a koronavírus-járvány által okozta kihívásokra. Vezetéstudomány, 52(8-9), 2-17. https://doi.org/10.14267/VEZTUD.2021.09.01

Parment, A. (2013). Generation Y vs. Baby Boomers: Shopping behavior, buyer involvement and implications for retailing. Journal of Retailing and Consumer Services, 20(2), 189-199. https://doi.org/10.1016/j.jretconser.2012.12.001

Piskóti, I. & Nagy, L. (2020). Neuromarketing – attitűdök, módszerek és hatások a stratégiai és operatív döntésekre. Vezetéstudomány, 51(3), 67-78. https://doi.org/10.1016/j.jretconser.2012.12.001

Pruša, P. & Sadílek, T. (2019). Green Consumer Behavior: The Case of Czech Consumers of Generation Y. Social Marketing Quarterly, 25(4), 243-255. https://doi.org/10.1177/1524500419881783

Prensky, M. (2001). Digital Natives, Digital Immigrants Part 1. On the Horizon, 9(5), 1-6. https://doi.org/10.1108/10748120110424816

Sajtos, L. & Mitev, A. (2007). SPSS kutatási és adatelemzési kézikönyv. Budapest: Alinea Kiadó.

Sayyida, S., Hartini, S., Gunawan, S. & Nur Husin, S. (2021). The impact of the covid-19 pandemic on retail consumer behavior. Aptisi Transactions on Management, 5(1), 79-88. https://doi.org/10.33050/atm.v5i1.1497

Schiffman, L. B., Cowley, D., Cass, E., Watson, A.O., Kanuk, J. & Kanuk L. (2001). Consumer Behaviour. Australasian Marketing Journal, 9(1), 78-80. https://doi.org/10.1016/S1441-3582(01)70168-1

Schiffman L. & Kanuk L. L. (2000). Consumer Behaviour. London: Prentice Hall.

Sheth, J. (2020). Impact of Covid-19 on consumer behavior: Will the old habits return or die? Journal of Business Research, (117), 280-283. https://doi.org/10.1016/j.jbusres.2020.05.059

Svajdova, L. (2021). Consumer behaviour during pandemic of COVID-19. Journal of International Business Research and Marketing, 6(3), 34-37. https://doi.org/10.13106/jafeb.2021.vol8.no5.0201

Tari, A. (2010). Y generáció – Klinikai pszichológiai jelenségek és társadalomlélektani összefüggések az információs korban. Budapest: Jaffa Kiadó.

Törőcsik, M. (2003). Fogyasztói magatartás – Trendek. Budapest: KJK.

Törőcsik, M., Szűcs, K. & Kehl, D. (2014). Generációs gondolkodás – A Z és az Y generáció életstílus csoportjai. Marketing & Menedzsment, 48(különszám2), 3-15. https://journals.lib.pte.hu/index.php/mm/article/view/861

Törőcsik, M. & Csapó, J. (2021). A nemfogyasztás/nemvásárlás motivációi, értelmezése a turizmusban. Vezetéstudomány, 52(1), 42-55. https://doi.org/10.14267/VEZTUD.2021.1.0 4

UNCTAD (2020). The World Investment Report 2020. New York: UNCTAD.

Varga, Á. (2016). Neuromarketing, a marketingkutatás új iránya. Vezetéstudomány, 47(9), 55-63. https://doi.org/10.14267/VEZTUD.2016.09.05

Downloads

Megjelent

2022-04-12

Hogyan kell idézni

Csiszárik-Kocsir, Ágnes, Garai-Fodor, M., & Varga, J. (2022). Mi lett fontos a pandémia alatt? Preferenciák, vásárlói szokások átértékelődése a koronavírus-járvány hatására a különböző generációk szemével. Vezetéstudomány Budapest Management Review, 53(4), 70–83. https://doi.org/10.14267/VEZTUD.2022.04.06

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok