2003

2003-as cikkében Kerekes Sándor a környezetvédelem azon problémáival foglalkozik, amelyekkel hazánknak az EU-csatlakozás küszöbén szembe kell néznie. A szerző, más fontos következtetések mellett arra is felhívja a figyelmet, hogy a környezetvédelmi kezdeményezések gátja nem csak a környezeti tudatosság hiányában keresendő: 

“A szerzők szerint tehát nem elegendő a környezeti attitűd, a környezeti tudat vizsgálata, hanem szükség van arra is, hogy csökkentsük azoknak a gátló tényezőknek a hatását, amelyek miatt a meglévő környezeti tudatosság sem válik cselekvéssé, (l.ábra). Számos környezetvédelmi projekt kudarca a valóságban nem a környezeti tudatosság hiányában keresendő, sokkal inkább a projekt tervezésekor túl méretezett áldozatvállalási elvárások következménye. A szelektív hulladékgyűjtést például nem lehet harminc négyzetméteres garzonlakásokban megvalósítani, és nem lehet csodálkozni a szelektív gyűjtés kudarcán akkor sem, ha a legközelebbi hulladékgyűjtő udvar öt kilométerre van a lakóházaktól. Nem a környezeti tudatosság hiányát bizonyítja, hanem nagy a biotermékek forgalma ott, ahol csak hetente egyszer, egy kitüntetett piacon lehet bioterméket kapni.” 

Kerekes Sándor (2003): A környezetvédelmi gondolkodás fejlődése, a hazai alkalmazkodás kérdőjelei. Vezetéstudomány, 34(5) p. 26-36.2004 

https://unipub.lib.uni-corvinus.hu/4620/