2000

Az ezredfordulóhoz érve történeti visszatekintésünkben, ezúttal a Vezetéstudomány későbbi főszerkesztője, Primecz Henriett és szerzőtársa írásából idézünk. A szerzők egy Magyarországon működő multinacionális céget és egy magyar vállalatot vettek górcső alá kulturális különbségek után kutatva: 

“Arra a meglepő eredményre jutottunk, hogy a várakozásainkkal ellentétben a multinacionális és a magyar vállalat között nem volt lényeges különbség az általunk vizsgált kulturális dimenziókban. (...) a nemzetközi adatbázis ismeretei alapján azt mondhatjuk, hogy a válaszadó külföldiek (amerikai és brit) eredményei a vizsgált dimenziókban jobban hasonlítanak a magyarok eredményeire, mint a honfitársaikéra, amit egyrészt magyarázhatunk azzal, hogy az ideérkezett külföldiek alkalmazkodtak az őket körülvevő szervezet tagjainak kultúrájához a vizsgált dimenziókban, vagy eleve olyanok érkeztek, akik ezekben a kulturális dimenziókban közel állnak az itteniekhez.” 

Primecz Henriett - Soós Árpád (2000): Kulturális különbségek és kultúrák közötti együttműködés vizsgálata egy Magyarországon működő multinacionális és egy magyar vállalatnál kismintás kérdőíves lekérdezés alapján. Vezetéstudomány, 31(6) p. 35-48. 

https://unipub.lib.uni-corvinus.hu/4991