Társadalmi vállalkozások gasztronómiai lehetőségei a rövid élelmiszerellátási láncok bevonásával Magyarországon

Szerzők

DOI:

https://doi.org/10.14267/VEZTUD.2020.04.07

Kulcsszavak:

társadalmi vállalkozás, rövid élelmiszerellátási lánc, para-gasztro mozgalom, vendéglátás, kvázi-lokális értékesítés

Absztrakt

A tanulmány arra keresi a választ, hogy a Magyarországon tevékenykedő, rövid élelmiszerellátási láncokban érintett és társadalmi vállalkozásként működő éttermek gazdasági értelemben önmagukban mennyire fenntarthatók. A magyar para- gasztro mozgalom három meghatározó szereplőjének vizsgálata alapján megállapítható, hogy ezek a társadalmi vállalkozások szembesülnek az iparágra jellemző összes jelentős kihívással, amit az egyedi jellemzőik tovább nehezítenek. A társadalmi cél megvalósításához nyújtott segítség (pl.: különböző támogatások, kedvezmények) mellett a rövid élelmiszerellátási láncokban rejlő lehetőségek csak akkor aknázhatóak ki az esetükben, amennyiben a helyi beszállítók által nyújtott egyediséggel meg tudják célozni azt a réspiacot, ahol mindez fizetőképes kereslettel is párosul, hozzájárulva a vállalkozások üzleti fenntarthatóságához is.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Szerző életrajzok

Áron Török, Budapesti Corvinus Egyetem

Egyetemi docens

Irma Agárdi, Budapesti Corvinus Egyetem

Egyetemi docens

Hivatkozások

Benedek, Z. (2014). A rövid ellátási láncok hatásai. Budapest: MTA KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet.

Craven, T., & Krejci, C. C. (2016). Assessing management strategies for intermediated regional food supply networks. Paper presented at the 2016 International Annual Conference of the American Society for Engineering Management, ASEM 2016.

Csillag, S., Toarniczky, A., & Primecz, H. (2018). Dolgoznánk, ha hagynátok... Megváltozott munkaképességű emberek és a HR-rendszerek. Vezetéstudomány/Budapest Management Review, 49(6), 33-45. http://dx.doi.org/10.14267/veztud.2018.06.04

Dickerson, C., & Hassanien, A. (2017). Restaurants’ social enterprise business model: Three case studies. Journal of Quality Assurance in Hospitality & Tourism, 19(2), 192-216. https://doi.org/10.1080/1528008x.2017.1363009

Európai Bizottság. (2011). Az Európai Bizottság közleménye az Európai Parlamentnek, a Tanácsnak, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságnak és a Régiók Bizottságának. Kezdeményezés a szociális vállalkozásért. A szociális vállalkozásokat mint a szociális gazdaság és innováció kulcsszereplőit előmozdító szabályozási légkör kialakítása.

Fleury, P., Lev, L., Brives, H., Chazoule, C., & Désolé, M. (2016). Developing mid-tier supply chains (France) and values-based food supply chains (USA): A comparison of motivations, achievements, barriers and limitations. Agriculture (Switzerland), 6(3). https:// doi.org/10.3390/agriculture6030036

G. Fekete, É., Bereczk, Á., Kádárné Horváth, Á., Kiss, J.,Péter, Z., Siposné Nándori, E., & Szegedi, K. (2017). Alapkutatás a társadalmi vállalkozások működéséről.Zárótanulmány az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. megbízásából, a GINOP-5.1.2-15-2016-00001 „PiacTárs” kiemeltprojekt keretében.

Givens, G., & Dunning, R. (2018). Distributor intermediation in the farm to food service value chain. Renewable Agriculture and Food Systems, 1-3. https://doi.org/10.1017/S1742170517000746

Grassl, W. (2012). Business models of social enterprise:A design approach to hybridity. Journal of Entrepreneurship Perspectives, 1(1), 37-60.

Győri, Z., & Csillag, S. (2019a). Vállalati felelősségvállalás és fogyatékossággal élő személyek foglalkoztatása: külön múlt – közös jövő? 1. rész: A kapcsolódó politikák fejlődése az EU-ban és Magyarországon. Vezetéstudomány/Budapest Management Review, 50(6), 14-23. https://doi.org/10.14267/veztud.2019.06.02

Győri, Z., & Csillag, S. (2019b). Vállalati felelősségvállalás és fogyatékossággal élő személyek foglalkoztatása: külön múlt – közös jövő? – 2. rész: A fogyatékossággal élő személyek foglalkoztatása a CSR-szakirodalomban és a gyakorlatban. Vezetéstudomány/Budapest Management Review, 50(7-8), 1 6-30. https://doi.org/10.14267/veztud.2019.07.02

Igazságügyi Minisztérium. (2019). Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat. Retrieved from https://e-beszamolo.im.gov.hu/oldal/kezdolap

Inwood, S. M., Sharp, J. S., Moore, R. H., & Stinner, D. H. (2008). Restaurants, chefs and local foods: insights drawn from application of a diffusion of innovation framework. Agriculture and Human Values, 26(3), 177-191. https://doi.org/10.1007/s10460-008-9165-6

Jakubinyi, L. (2017). "Konyhatitkok" Para-gasztro mozgalom Magyarországon. Miskolc: Szimbiózis Alapítvány.

Kajner, P., & Jakubinyi, L. (2015). Szociális farmok létrehozása Magyarországon. Letöltve: http://szocialisfar m.hu /f iles/Szocialis%20Far m%20tanulmany%203.2.%20vegleges_nokorr.pdf

Kocziszky, G., Veresné Somosi, M., & Balaton, K. (2017). A társadalmi innováció vizsgálatának tapasztalatai és fejlesztési lehetőségei. Vezetéstudomány/Budapest Management Review, 48(6-7), 15-19. https://doi.org/10.14267/veztud.2017.06.02

Laville, J.-L., & Nyssens, M. (2001). The social enterprise. In Borzaga, C. & Defourney, J. (Eds.), The emergence of social enterprise (pp. 312-332). London: ROUTLEDGE in association with GSE Research.

Lukjanska, R. (2015). How to choose proper business model for social enterprise. Retrieved from http://socialinnovation.lv/wp-content/uploads/2015/07/Business-model-webam-small.pdf

Malak-Rawlikowska, A., Majewski, E., Wąs, A., Borgen, S. O., Csillag, P., Donati, M., . . . Wavresky, P. (2019). Measuring the Economic, Environmental, and Social Sustainability of Short Food Supply Chains. Sustainability, 11(15), 4004. httpd://doi.org/10.3390/su11154004

Malota, E., Gyulavári, T., & Bogáromi, E. (2019). „Az vagy, amit megeszel” - a hazai fogyasztók egészséges táplálkozással kapcsolatos percepciói és attitűdjei. Vezetéstudomány/Budapest Management Review, 50(1), 80-88. https://doi.org/10.14267/veztud.2019.01.08

Marsden, T., Banks, J., & Bristow, G. (2000). Food supply chain approaches: Exploring their role in rural development. Sociologia Ruralis, 40(4), 424-438. https://doi.org/10.1111/1467-9523.00158

Moulaert, F., Mehmood, A., MacCallum, D., & Leubolt, B. (2017). Social innovation as a trigger for transformations-the role of research. Luxembourg: Publications Office of the European Union.

Mulgan, G., Tucker, S., Ali, R., & Sanders, B. (2007). Social innovation: what it is, why it matters and how it can be accelerated. Retrieved from http://eureka.sbs.ox.ac.uk/761/1/Social_Innovation.pdf

Nyssens, M. (2014). Innovation sociale et entreprise sociale: quels dialogues possibles? Paper presented at the L'innovation sociale, un levier de développement régional UNIPSO. In: Christian Jetté, Juan-Luis Klein & Matthieu Roy (Eds.), La transformation sociale pas l'innovation sociale. Presses de l'Université du Québec: Québec.

Primecz, H., Kiss, J., & Toarniczky, A. (2019). Diverzitáskategóriák és társadalmi vállalkozások: Nemzetközi kitekintés. Vezetéstudomány/Budapest Management Review, 50(10), 61-73. https://doi.org/10.14267/veztud.2019.10.06

Renting, H., Marsden, T. K., & Banks, J. (2003). Understanding alternative food networks: Exploring the role of short food supply chains in rural development. Environment and Planning A, 35(3), 393-411. https://doi.org/10.1068/a3510

Repisky, M., & Tóth, J. (2019). Mi motivál egy társadalmi vállalkozót? – Egy feltáró kvalitatív kutatás eredményei. Vezetéstudomány/Budapest Management Review, 50(3), 11-24. https://doi.org/10.14267/veztud.2019.03.02

Sonnino, R., & Marsden, T. (2006). Beyond the divide: Rethinking relationships between alternative and conventional food networks in Europe. Journal of Economic Geography, 6(2), 181-199. https://doi.org/10.1093/jeg/lbi006

Starr, A., Card, A., Benepe, C., Auld, G., Lamm, D., Smith, K., & Wilken, K. (2003). Sustaining local agriculture: Barriers and opportunities to direct marketing between farms and restaurants in Colorado. Agriculture and Human Values, 20(3), 301-321. https://doi.org/10.1023/A:1026169122326

Vittersø, G., Torjusen, H., Laitala, K., Tocco, B., Biasini, B., Csillag, P., . . . Wavresky, P. (2019). Short Food Supply Chains and Their Contributions to Sustainability: Participants’ Views and Perceptions from 12 European Cases. Sustainability, 11(17), 4800. https://doi.org/10.3390/su11174800

Downloads

Megjelent

2020-04-13

Hogyan kell idézni

Török, Áron, & Agárdi, I. (2020). Társadalmi vállalkozások gasztronómiai lehetőségei a rövid élelmiszerellátási láncok bevonásával Magyarországon. Vezetéstudomány Budapest Management Review, 51(4), 74–84. https://doi.org/10.14267/VEZTUD.2020.04.07

Folyóirat szám

Rovat

Tanulmányok