Az "utolsó csoki" már túl késő

Szülők és gyermekek eltérő véleménye a gyermekek táplálkozási szokásait illetően

Authors

DOI:

https://doi.org/10.14267/VEZTUD.2021.03.01

Keywords:

eating behavior, obesity, Dutch Eating Behavior Questionnaire, DEBQ, factor analysis

Abstract

Children’s eating habits are affected by a number of factors, and the role of parents is paramount. This research looks at children’s eating behaviour from a specific viewpoint to determine whether the child’s eating behaviour is judged differently by parents and the children themselves. The examination was segmented according to the children’s BMI category. During this investigation, the authors used the Dutch Eating Behaviour Questionnaire, adapted for children. Their sample comprised 433 primary school-aged children (grades 3–6) and their parents. The authors’ aims were to strengthen the usability of the scale adapted to children and to highlight that parents’ and children’s views of the child’s nutritional characteristics are different. The results of the research show that parents overestimate their children’s self-restraint in nutrition, so they can assume that they perceive a lower risk of obesity for their child: they see their children’s self-control problems only if they are already obese. On the other hand, parents who are aware of their child’s poor self-control can prevent them from becoming obese. 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Dalma Pető, University of Szeged

PhD student

Norbert Buzás, University of Szeged

Associate Professor

References

Adamo, K. B., Papadakis, S., Dojeiji, L., Turnau, M., Simmons, L., Parameswaran, M., Cunningham, J., Pipe, A. L., & Reid, R. D. (2010). Using path analysis to understand parents’ perceptions of their children’s weight, physical activity and eating habits in the Champlain region of Ontario. Paediatrics & Child Health, 15(9), 33–41. https://doi.org/10.1093/pch/15.9.e33

Anschutz, D. J., Van Strien, T., Van De Ven, M. O. M., & Engels, R. C. M. E. (2009). Eating styles and energy intake in young women. Appetite, 53(1), 119–122. https://doi.org/10.1016/j.appet.2009.03.016

Baicy, K. (2005). Can food be addictive? Insights on obesity from neuroimaging and substance abuse treatment and research. Nutrition Noteworthy, 7, 1–7. https://escholarship.org/uc/item/8482x2b5

Bailly, N., Maitre, I., Amanda, M., Hervé, C., & Alaphilippe, D. (2012). The Dutch Eating Behaviour Questionnaire (DEBQ). Assessment of eating behaviour in an aging French population. Appetite, 59(3), 853–858. https://doi.org/10.1016/j.appet.2012.08.029

Black, A. P., D’Onise, K., McDermott, R., Vally, H., & O’Dea, K. (2017). How effective are family-based and institutional nutrition interventions in improving children’s diet and health? A systematic review. BMC Public Health, 17(1), 818. https://doi.org/10.1186/s12889-017-4795-5

Boyland, E. J., & Whalen, R. (2015). Food advertising to children and its effects on diet: review of recent prevalence and impact data. Pediatric Diabetes, 16(5), 331–337. https://doi.org/10.1111/pedi.12278

Böröndi-Fülöp N., & Szakály Z. (2010). Milyen tényezők befolyásolják a fiatalok táplálkozását? In Csépe A. (ed.), „Új Marketing Világrend” – MOK XVI. Országos Konferencia Tanulmánykötet (pp. 271-281). Budapest: Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola.

Cebolla, A., Barrada, J. R., van Strien, T., Oliver, E., & Baños, R. (2014). Validation of the Dutch Eating Behavior Questionnaire (DEBQ) in a sample of Spanish women. Appetite, 73, 58–64. https://doi.org/10.1016/j.appet.2013.10.014

Danielsen, K. K., Svendsen, M., Mæhlum, S., & Sundgot- Borgen, J. (2013). Changes in Body Composition, Cardiovascular Disease Risk Factors, and Eating Behavior after an Intensive Lifestyle Intervention with High Volume of Physical Activity in Severely Obese Subjects: A Prospective Clinical Controlled Trial. Journal of Obesity, 2013, 1–12. https://doi.org/10.1155/2013/325464

Dernóczy-Polyák A., Keller V. & Ercsey I. (2017). Evési magatartás vizsgálata a DEBQ skála alapján komplex megközelítésben, avagy az evési stílusok és a háttérváltozók közötti kapcsolat vizsgálata. Marketing & Menedzsment, 51(3), 50-61. https://journals.lib.pte.hu/index.php/mm/article/view/802/677

Dernóczy-Polyák, A. & Keller, V. (2017). Klaszterképzés evési magatartás alapján – Fókuszban a generációk. Vezetéstudomány, 48(3), 28-38. https://doi.org/10.14267/VEZTUD.2017.03.03

Dovey, T. M. (2010). Eating Behaviour. London: McGraw- Hill Education.

Ercsey I., Dernóczy-Polyák A. & Keller V. (2015). Étkezési stílusok Magyarországon - Az evési magatartás mérési módszerei. In Bíró-Szigeti Sz., Petruska I., Szalkai Zs., Kovács I., & Magyar M. ( eds.), Marketing hálózaton innen és túl – Az Egyesület a Marketing Oktatásért és Kutatásért XXI. országos konferenciájának tanulmánykötete (pp. 177-187). Budapest: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

European Food Information Council (2012). Parental Influence On Children’s Eating Habits. Retrieved from https://www.eufic.org/en/archive/article/parental-influence-on-childrens-food-preferences-and-energy-intake

Finkelstein, E. A., Ruhm, C. J. & Kosa, K. M. (2005). Economic Causes and Consequences of Obesity. Annual Review of Public Health, 26(1), 239–257. https://doi.org/10.1146/annurev.publhealth.26.021304.144628

Frayn, M. & Knäuper, B. (2018). Emotional Eating and Weight in Adults: a Review’. Current Psychology, 37(4), 924–933. https://doi.org/10.1007/s12144-017-9577-9

French, S. A., Epstein, L. H., Jeffery, R. W., Blundell, J. E., & Wardle, J. (2012). Eating behavior dimensions. Associations with energy intake and body weight. A review. Appetite, 59(2), 541–549. https://doi.org/10.1016/j.appet.2012.07.001

Gál T., Soós M. & Szakály Z. (2017). Egészségtudatos táplálkozással kapcsolatos fogyasztói insight-ok feltárása netnográfiával. Vezetéstudomány, 48(4), 46- 54. https://doi.org/10.14267/VEZTUD.2017.04.07

Ganley, R. M. (1989). Emotion and Eating in Obesity: A Review of the Literature. International Journal of Eating Disorders, 8(3), 343–361. https://doi.org/10.1002/1098-108X(198905)8:3<343::AID- EAT2260080310>3.0.CO;2-C

Garner, D. M., & Garfinkel, P. E. (1979). The Eating Attitudes Test: an index of the symptoms of anorexia nervosa. Psychological Medicine, 9(2), 273–279. https://doi.org/10.1017/s0033291700030762

Gibson, L. Y., Byrne, S. M., Davis, E. A., Blair, E., Jacoby, P. & Zubrick, S. R. (2007). The role of family and maternal factors in childhood obesity. The Medical Journal of Australia, 186(11), 591–595 https://doi.org/10.5694/j.1326-5377.2007.tb01061.x

Herman, C. P., & Polivy, J. (1980). Restrained eating. In Stunkard, A. J. (ed.), Obesity (pp. 208-225). Philadelphia: Saunders.

Herman, C. P., & Mack, D. (1975). Restrained and unrestrained eating. Journal of Personality, 43(4), 647–660. https://doi.org/10.1111/j.1467-6494.1975.tb00727.x

Herman, C. P., & Polivy, J. (1975). Anxiety, restraint, and eating behavior. Journal of Abnormal Psychology, 84(6), 66–72. https://doi.org/10.1037/0021-843X.84.6.666

Hofmeister-Tóth, Á. (2016). Fogyasztói értékek, trendek és magatartás: Korreferátum Törőcsik Mária: A fogyasztói magatartás új tendenciái című tanulmányához. Vezetéstudomány, 47(4), 26–29.

HolczerA.J.&KissV.Á.(2019).Aszülőiegészségtudatosság és az étkezési preferenciáik vizsgálata a gyermekkori elhízás tükrében. Táplálkozásmarketing, 6(2), 27-38. https://doi.org/10.20494/TM/6/2/3

Hong, S. A., Peltzer, K., & Jalayondeja, C. (2019). Parental misperception of child‘s weight and related factors within family norms. Eating and weight disorders. EWD, 24(3), 557–564. https://doi.org/10.1007/s40519-017-0399-4

Huszka P. & Dernóczy-Polyák A. (2015). Táplálékod legyen egészséged – élelmiszer fogyasztási szokások vizsgálata a fiatalok körében. In Bíró-Szigeti Sz., Petruska I., Szalkai Zs., Kovács I., & Magyar M. (eds.), Marketing hálózaton innen és túl - Az Egyesület a Marketing Oktatásért és Kutatásért XXI. országos konferenciájának tanulmánykötete (pp. 155-165). Budapest: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

Jeffery, A. N., Voss, L. D., Metcalf, B. S., Alba, S., & Wilkin, T. J. (2005). Parents’ awareness of overweight in themselves and their children: cross sectional study within a cohort (EarlyBird 21). BMJ (Clinical Research Ed.), 330(7481), 23–24. https://doi.org/10.1136/bmj.38315.451539.F7

Kaplan, H. I. & Kaplan, H. S. (1957). The psychosomatic concept of obesity. Journal of Nervous and Mental Disease, 125, 181-201.

Kásler, T. (2017). Application of the Child Eating Behavior Questionnaire in Hungary. In Bányai E., Lányi B., & Törőcsik M. (eds.), Tükröződés, társtudományok, trendek, fogyasztás (pp. 521-531). Pécs: Pécsi Tudományegyetem, Közgazdaságtudományi Kar.

Kásler, T. (2019). Eating Behaviors Of Preschool- Aged Children – Gender-Linked Differences. Táplálkozásmarketing, 6(2), 13-26. https://doi.org/10.20494/tm/6/2/2

Khatoon, S., Ahmed, A., & Zubair, M. (2017). Bmi; Dietary Practics of School Going Children and Their Bmi May Predict Future Health Hazards. Professional Medical Journal, 24(9), 1392–1397. https://doi.org/10.17957/TPMJ/17.3938

Kiss V. & Szakály Z. (2016). A szülők hatása a középiskolás diákok egészségtudatos táplálkozására. In Fehér A., Kiss V. Á., Soós M., & Szakály Z. (eds.), Hitelesség és értékorientáció a marketingben (pp. 659-668). Debrecen: Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar.

Kourlaba, G., Kondaki, K., Grammatikaki, E., Roma- Giannikou, E., & Manios, Y. (2009). Diet quality of preschool children and maternal perceptions/ misperceptions: the GENESIS study. Public Health, 123(11), 738–742. https://doi.org/10.1016/j.puhe.2009.10.005

Központi Statisztikai Hivatal (KSH) (2015). Európai lakossági egészségfelmérés, 2014. Statisztikai Tükör, 29(9). https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/elef14.pdf

Központi Statisztikai Hivatal (KSH) (2017). Az egészségügyi kiadások alakulása Magyarországon 2010–2015. Statisztikai Tükör, 2017.03.21. https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/eukiadasok1015.pdf

LaCaille L. (2013). Eating Behavior. In Gellman M.D., & Turner J.R. (eds.), Encyclopedia of Behavioral Medicine. New York: Springer. https://doi.org/10.1007/978-1-4419-1005-9_1613

Lalonde M. (1974). A new perspective on the health of Canadians. A working document. Ottawa: Government of Canada. http://www.phac-aspc.gc.ca/ph-sp/pdf/perspect-eng.pdf

Lipták L., Huszár S., & Buzás N. (2018). Evési magatartás vizsgálata fiatal felnőttek körében – különös tekintettel az eltérő testsúllyal rendelkező fogyasztói csoportokra. In Józsa L., Korcsmáros E., & Seres Huszárik E. (eds.), A hatékony marketing - EMOK 2018 Nemzetközi Tudományos Konferencia konferenciakötete (pp. 781– 792). Komárom: Selye János Egyetem.

Lockwood, G. B. (2007). The hype surrounding nutraceutical supplements: Do consumers get what they deserve? Nutrition, 23, 771–772. https://doi.org/10.1016/j.nut.2007.07.004

Macht, M. (2008). How emotions affect eating: a five-way model. Appetite, 50(1), 1–11. https://doi.org/10.1016/j.appet.2007.07.002

Malota E., Gyulavári T. & Bogáromi, E. (2019). „Az vagy, amit megeszel” - a hazai fogyasztók egészséges táplálkozással kapcsolatos percepciói és attitűdjei. Vezetéstudomány, 50(1), 80-88. https://doi.org/10.14267/VEZTUD.2019.01.08

Moreira, G. S. X., Mota, D. C. L., Lorenzato, L., Kakeshita, I. S., Costa, T. M. B., & Almeida, S. S. (2017). Transcultural Adaptation Procedures for the Dutch Eating Behavior Questionnaire (DEBQ) for Brazil. Avaliçãao Psicológica, 16(4), 426–435. https://doi.org/10.15689/ap.2017.1604.12793

OECD (2017a). Obesity. Update 2017.

OECD (2017b). OECD Health Statistics 2017.

Ogden, C. L., Carroll, M. D., Curtin, L. R., McDowell, M. A., Tabak, C. J., & Flegal, K. M. (2006). Prevalence of overweight and obesity in the United States, 1999- 2004. JAMA, 295(13), 1549–1555. https://doi.org/10.1001/jama.295.13.1549

Pfau C., Müller A., Bács Z. & Bácsné Bába É. (2018). Az egészséges táplálkozás szerepe és jelentősége. Táplálkozásmarketing, 5(1), 49-63.

Pocock, M., Trivedi, D., Wills, W., Bunn, F., & Magnusson, J. (2010). Parental perceptions regarding healthy behaviours for preventing overweight and obesity in young children: a systematic review of qualitative studies. Obesity Reviews : An Official Journal of the International Association for the Study of Obesity, 11(5), 338–353. https://doi.org/10.1111/j.1467-789X.2009.00648.x

Scaglioni, S., Arrizza, C., Vecchi, F., & Tedeschi, S. (2011): Detreminants of children”s eating behaviour. American Journal of Clinical Nutrition, 94(6), 2006- 2011. https://doi.org/10.3945/ajcn.110.001685

Schachter, S., & Rodin, J. (1974). Obese humans and rats. New Jersey: Lawrence Erlbaum.

Scott-Andrews, K. Q., Wengrovius, C., & Robinson, L. E. (2020). Parents accurately perceive problematic eating behaviors but overestimate physical activity levels in preschool children. Eating and Weight Disorders: Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity, Preprints, 2020(May), 1–9. https://doi.org/10.1007/s40519-020-00926-3

Stunkard, A. J., & Messick, S. (1985). The three-factor eating questionnaire to measure dietary restraint, disinhibition and hunger. Journal of Psychosomatic Research, 29(1), 71–83. https://doi.org/10.1016/0022-3999(85)90010-8

Szakály Z. (2019). Fogyasztói trendek a táplálkozásban, különös tekintettel a fiatal korcsoportra. Magyar Tudomány, 180(5), 749-762. https://doi.org/10.1016/0022-3999(85)90010-8

van Strien, T., & Oosterveld, P. (2008). The children’s DEBQ for assessment of restrained, emotional, and external eating in 7- to 12-year-old children. International Journal of Eating Disorders, 41(1), 72–81. https://doi.org/10.1002/eat.20424

van Strien, T., Frijters, J. E. R., Bergers, G. P. A., & Defares, P. B. (1986). The Dutch Eating Behavior Questionnaire (DEBQ) for Assessment of Restrained Emotional, and External Eating Behavior. International Journal of Eating Disorders, 5(2), 295–315. https://doi.org/10.1002/1098-108X(198602)5:2<295::AID- EAT2260050209>3.0.CO;2-T

van Strien, T., Frijters, J. E., Roosen, R. G., Knuiman- Hijl, W. J., & Defares, P. B. (1985). Eating behavior, personality traits and body mass in women. Addictive Behaviors, 10(4), 333–343. https://doi.org/10.1016/0306-4603(85)90029-2

Varga-Hatos K. & Karner, C. (2008). A lakosság egészségügyi állapotát befolyásoló tényezők. Egészségügyi Gazdasági Szemle, 46(2), 25-33. https://weborvos.hu/adat/egsz/2008maj/25-33.pdf

Vázquez, F. L. & Torres, A. (2012). Behavioral and Psychosocial Factors in Childhood Obesity. In Sevil Ari Yuca (Ed.), Childhood Obesity (pp. 143-166). London: IntechOpen.

Wu, S., Cai, T., & Luo, X. (2017). Validation of the Dutch Eating Behavior Questionnaire (DEBQ) in a sample of Chinese adolescents. Psychology, Health & Medicine, 22(3), 282–288. https://doi.org/10.1080/13548506.2016.1173712

Downloads

Published

2021-03-09

How to Cite

Pető, D., & Buzás, N. (2021). Az "utolsó csoki" már túl késő: Szülők és gyermekek eltérő véleménye a gyermekek táplálkozási szokásait illetően. Vezetéstudomány Budapest Management Review, 52(3), 2–12. https://doi.org/10.14267/VEZTUD.2021.03.01

Issue

Section

Articles