The sensory impact of coffee in social media marketing

Authors

DOI:

https://doi.org/10.14267/VEZTUD.2025.01.04

Keywords:

trends, Instagram, visual content, Grounded Theory, coffee consumption

Abstract

Consumer trends significantly impact coffee markets and the culture of coffee consumption. Experience and healthy lifestyle, and the harmony of these two, are becoming important on online platforms as well, which makes brands face new challenges. The present research aims to highlight those visual techniques applied in social media marketing, which may contribute to altering coffee consumption habits. The netnography method was used, followed by an analysis based on Grounded Theory. Based on 153 visual and audiovisual posts, eight categories of topics and related messages were identified. The main messages focus on coffee consumption as an experience. Still, coffee is also present, enhancing the taste and the effect of certain audio and visual elements. It could be concluded that the contents carry additional meaning, and the motivation primarily focuses on the emotional aspects of coffee consumption. The communication only partially incorporates the conscious arguments.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Bianka Szommer, Hungarian University of Agriculture and Life Sciences

university student

Krisztina Bence Kiss, Hungarian University of Agriculture and Life Sciences

assistant professor

Viktória Szente, Hungarian University of Agriculture and Life Sciences

professor

References

Agárdi, I. (2017). Kereskedelmi marketing és menedzsment. Akadémia Kiadó. https://doi.org/10.1556/9789634540168.

Avornicului, M., Gubán, Á., Seer, L., & Szőcs, I. (2019). Az internet és lehetőségei. Akadémia Kiadó. https://doi.org/10.1556/9789634543381.

Bauer, A., Berács, J., & Kenesei, Z. (2016). Marketing alapismeretek. Akadémia Kiadó. https://doi.org/10.1556/9789630597364.

Csáki, C. (2020). The Initiators of Our Everyday Life – Relationship between Coffee and Instagram. Acta Universitatis Sapientiae, Communicatio, 7(1), 137-150. https://doi.org/10.2478/auscom-2020-0010

Csordás, T., Markos-Kujbus, É., & Gáti, M. (2013). A közösségi média mint stratégiai marketingkommunikációs eszköz. In Király, É. (Eds.), „Kiterjesztett” marketing. A Magyar Marketing Szovetseg Marketing Oktatok Klubja 19. orszagos konferenciaja, 2013. augusztus 28-29. (pp. 322-334). BGF. https://www.researchgate.net/profile/Mirko-Gati/publication/270959333_A_kozossegi_media_mint_strategiai_marketingkommunikacios-eszkoz/links/5e197eed4585159aa4c5c2d9/A-koezoessegi-media-mint-strategiai-marketingkommunikacios-eszkoez.pdf

Dörnyei, K., & Mitev, A.Z. (2010). Netnográfia avagy online karosszék-etnográfia a marketingkutatásban. Vezetéstudomány, 41(4), 55-68. https://doi.org/10.14267/VEZTUD.2010.04.06

Fehér, A., Soós, M., & Szakály, Z. (2014). Az élelmiszer-fogyasztói magatartás vizsgálata online környezetben: Létezik-e hazánkban digitális élelmiszerfogyasztó? Táplálkozásmarketing, 1(1-2), 29-38. https://doi.org/10.20494/TM/1/1-2/3

Forgács, E. (1999). A reklám mint a lélektani hadviselés eszköze: stratégiák és fegyverek. In Szemiotikai szövegtan 12. (pp. 303-318). http://acta.bibl.u-szeged.hu/id/eprint/3673

Glózer, R. (2018). Jönnek az Instagram inasok? Az Instagram szerepe és jelentőségei a turizmusmarketingben. In Csapó, J., Gerdesics, V., & Törőcsik, M. (Eds.), Generációk a turizmusban. I. Nemzetközi Turizmusmarketing Konferencia: Absztraktkötet (pp. 223-236). PTE KTK.

Hamacher, K., & Buchkremer, R. (2022). Measuring Online Sensory Consumer Experience: Introducing the Online Sensory Marketing Index (OSMI) as a Structural Modeling Approach. Journal Theoretical and Applied Elektronic Commerce Research, 17(2), 751- 772. https://doi.org/10.3390/jtaer17020039

Hódi, B., Barkász, D. A., & Buvár, Á. (2022). „Mindegy, mit reklámoz; lényeg, hogy szeretem”: A paraszociális kapcsolat és az influenszer-márka kongruencia együttes hatása a szponzorált közösségi posztok hatékonyságára. Marketing & Menedzsment, 56(EMOK Különszám), 7-17. https://doi.org/10.15170/MM.2022.56.KSZ.01.01.

Kim, D.Y., & Kim, H.Y. (2021). Trust me, trust me not: A nuanced view of influencer marketing on social media. Journal of Business Research, 134, 223-232. https://doi.org/10.1016/j.jbusres.2021.05.024

Kontor, E., Kiss, M., & Fehér, A. (2020) Impact of Digitalization on Domestic Trade Strategies. International Journal of Engineering and Management Sciences (IJEMS), 5(1), 318-333. https://doi.org/10.21791/IJEMS.2020.1.27

Letenyei, K. (2006). Az integrált marketingkommunikáció szerepe a kávéfogyasztók magatartásában (Doktori értekezés). Szent István Egyetem. https://doksi.net/hu/get.php?lid=21941#google_vignette

Lorre, A. (2017). Sensory marketing: The effect of music on consumer perception and behaviour (Thesis). Helsinki Metropolia University of Applied Sciences. https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017092315333

Lovasi, G. (2021). 2022 legfontosabb marketingtrendjei a közösségi médiában. Kosárérték. https://kosarertek.hu/konverzio/2022-legfontosabb-marketingtrendjei-a-kozossegi-mediaban/

Lyreco. (2023). Top 5 kávétrendek. lyreco.com. https://lyreco.com/group/ce/hu/az-ugyfelek-kivalosaga/top-5-kave-trendek

Maciejewski, G., & Mokrysz, S. (2020). New Trends in consuption on the Coffee Market. Polityki Europejskie Finanse i Marketing, 22(71), 132-144. https://doi.org/10.22630/PEFIM.2019.22.71.31

Mitev, A.Z. (2012). Grounded Theory, a kvalitatív kutatás klasszikus mérföldköve. Vezetéstudomány, 43(1), 17- 30. https://doi.org/10.14267/VEZTUD.2012.01.02

Oláh, B., & Mihály-Karnai, L. (2021). A kávéfogyasztási szokások vizsgálata. Táplálkozásmarketing, 8(1), 59- 70. https://doi.org/10.20494/TM/8/1/5

Papp-Váry, Á.F. (2013). A márkanév ereje – Szempontok a sikeres brandépítéshez. Dialóg Campus Kiadó.

Park, C.I., & Namkunk, Y. (2022). The Effects of Instagram Marketing Activites on Consumer-Based Brand Equity in the Coffee Industry. Sustainability, 14(3), 1657. https://doi.org/10.3390/su14031657

Piros, E., & Fehér, A. (2020). Az élelmiszer-vásárlói magatartás vizsgálata online környezetben – Szakirodalmi áttekintés. Táplálkozásmarketing, 7(1), 67-78. https://doi.org/10.20494/TM/7/1/5

Reagan, R., Filice, S., Santarossa, S., & Woodruff, S.J. (2020). #ad on Instagram: Investigating the Promotion of Food and Beverage Products. The Journal of Social Media in Society, 9(2), 1-28. https://thejsms.org/index.php/JSMS/article/view/575/363

Rudeen, K. (2018). The History of Coffee and its Concurrent Marketing Strategies (Thesis). Jonson & Wales University. https://scholarsarchive.jwu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1030&context=student_scholarship

Salga, B. (2015). Reklámpszichológia: A nők ábrázolása és szerepe a reklámvilágban. Budapesti Gazdasági Főiskola, Társadalmi Kommunikáció és Média Intézeti Tanszék.

Sántha, K. (2018). Vizuális Grounded Theory a pedagógiai terek értelmezésében. Neveléstudomány | Oktatás – Kutatás – Innováció, 6(4), 52–67. https://doi.org/10.21549/NTNY.24.2018.4.5

Sisova, A. (2023). Instagram Reels as an Effective Marketing Tool (Thesis). Metropolia University of Applied Sciences. https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023112731912

Spence, C., Motoki, K., & Petit, O. (2022). Factors influencing the visual deliciuness/eye-appeal of food. Food Quality and Preference, 102, 104672. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2022.104672

Szabácsik, G. (2023). Magyarország közösségi média-térképe – kik hol a legaktívabbak? Yellow Bird. https://yellowbird.hu/magyarorszag-kozossegimedia-terkepe-kik-hol-a-legaktivabbak/

Törőcsik, M. (2016). A fogyasztói magatartás új tendenciái. Vezetéstudomány, 47(4), 19-25. https://doi.org/10.14267/VEZTUD.2016.04.04

Török, J. (2018). A reklám szemiotikája. Nyelvvilág, 21, 36- 47. https://publikaciotar.uni-bge.hu/id/eprint/1296/1/T%C3%B6r%C3%B6k%20Judit_21.pdf

Trademagazin. (2022. 09 28). Szeptember 29. a kávé világnapja: ezek a legújabb kávéfogyasztási trendek. www.trademagazin.hu. https://trademagazin.hu/hu/szeptember-29-a-kave-vilagnapja-ezek-a-legujabb-kavefogyasztasi-trendek/

Veszelszki, Á. (2018). Kit és mire mitíválnak a kommunikációs üzenetek? Az online inspirációs tartalmak kommunikációs szerepe. ME.DOK: Média- Történet-Kommunikáció, 13(4), 41–57. https://medok.ro/multisite_storage/medok/app/media/pdfs/MEdok_2018_04_03_veszelszki.pdf

Veszelszki, Á. (2020). Az Instagram-képek meggyõzési stratégiái a borkommunikációban. Marketing & Menedzsment, 53(4), 13-24. https://doi.org/10.15170/MM.2019.53.04.02

Downloads

Published

2025-01-14

How to Cite

Szommer, B., Bence Kiss, K., & Szente, V. (2025). The sensory impact of coffee in social media marketing. Vezetéstudomány Budapest Management Review, 56(1), 41–51. https://doi.org/10.14267/VEZTUD.2025.01.04

Issue

Section

Studies and Articles