The impact of the pandemic on the employment of people with disabilities in the hospitality sector. Inaction or resilient construction?
DOI:
https://doi.org/10.14267/TURBULL.2024v24n1.3Keywords:
people with disability, hospitality, resilience, enterpriseAbstract
The Covid19 pandemic and the period that followed has posed serious challenges for the tourism and hospitality industry worldwide, including Hungary. At present, hospitality businesses are facing a number of problems and their best chance of survival is to develop an operating model that allows them to respond flexibly to the constantly changing economic and social environment. In recent years, one of the biggest problems facing the Hungarian hospitality sector is finding and hiring suitably skilled and loyal workers. In our research, we set out to identify the employment difficulties and supporting factors for people with disabilities in the hospitality industry and to explore the potential contribution they can make to solving this problem.
References
AHRENDT, D. – CABRITA, J. – CLERICI, E. (2020): Living, working and COVID-19. Publications Office. https://data.europa.eu/doi/10.2806/467608
BATA V. É. – FARKASNÉ FEKETE M. – HEGYSNÉ GÖRGÉNYI É. (2021): Fenntartható fejlődés vállalati szinten: Vállalati társadalmi felelősségvállalás a vendéglátásban, különös tekintettel a fogyatékkal élők foglalkoztatására. Új Munkaügyi Szemle. 2(3). pp. 69–80.
BÉRESNÉ B. – MAKLÁRI E. (2021): A Covid-19- járvány gazdasági és munkaerőpiaci hatásai az elmúlt egy évben az Európai Unióban, különös tekintettel Magyarországra. International Journal of Engineering and Management Sciences (IJEMS). 6(4). pp. 67–79. https://doi.org/10.21791
BOYLE, C. A. – FOX, M. H. – HAVERCAMP, S. M. – ZUBLER, J. (2020): The public health response to the COVID-19 pandemic for people with disabilities. Disability and Health Journal. 13(3). 100943. https://doi.org/10.1016/j.dhjo.2020.100943
CIMERA, R. E. (2008): The costs of providing supported employment services to individuals with psychiatric disabilities. Psychiatric Rehabilitation Journal. 32(2). pp. 110–116. https://doi.org/10.2975/32.2.2008.110.116
COOPER, D. R. – EMORY, C. W. (1995): Business Research Methods. Irwin. Chicago.
COURTENAY, K. – PERERA, B. (2020): COVID-19 and people with intellectual disability: Impacts of a pandemic. Irish Journal of Psychological Medicine. 37(3). pp. 231–236. https://doi.org/10.1017/ipm.2020.45
CSILLAG S. (2022): Befogadó vendéglátás? Néhány gondolat a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatása és a vendéglátás kapcsán. In: Bánhegyi M. – Fekete-Frojimovics Zs. – Hámori A. (szerk.): Gazdaság és gasztronómia. Ünnepi kötet Lugasi Andrea tiszteletére. Budapesti Gazdasági Egyetem. pp. 26–36.
CSILLAG, S. – GYŐRI, Z. – SVASTICS, C. (2020): Vaktában vállalkozni? – Fogyatékossággal élő vállalkozók a hazai munkaerőpiacon. Vezetéstudomány/Budapest Management Review. 51(4). pp. 26–39. https://doi.org/10.14267/VEZTUD.2020.04.03
CSILLAG, S. – TOARNICZKY, A. – PRIMECZ, H. (2018): Dolgoznánk, ha hagynátok. Megváltozott munkaképességű emberek és a HR-rendszerek. Vezetéstudomány/Budapest Management Review. 49(6). pp. 33–45. https://doi.org/10.14267/VEZTUD.2018.06.04
DEBRECENI J. – FEKETE-FROJIMOVICS ZS. (2021): A vendéglátás nemzetközi kutatási paradigmái a Covid19 árnyékában – Szisztematikus szakirodalmi áttekintés és egy koncepcionális keretmunka. Turizmus Bulletin. 21(4). pp. 5–13. https://doi.org/10.14267/TURBULL.2021v21n4.1
DEBRECENI J. – FEKETE-FROJIMOVICS ZS. (2022): A reziliencia értelmezési keretei a vendéglátás-kutatásban való sikeres alkalmazáshoz. In: Bánhegyi M. – Fekete-Frojimovics Zs. – Hámori A. (szerk.): Gazdaság és gasztronómia. Ünnepi kötet Lugasi Andrea tiszteletére. Budapesti Gazdasági Egyetem. pp. 54–64.
DOAN, T. – KIM, P. B. – MOONEY, S. – VO, H. J. T. (2020): The emancipatory approach in hospitality research on employees with disabilities: An auto-ethnographic research note. Cornell Hospitality Quarterly. 62(1). pp. 46–61.
ELEKES A. – FENYVESI É. – PINTÉR T. (2020): Fenntartható szolgáltatások – A vendéglátás és a társadalmi fenntarthatóság. Polgári Szemle. 16(1– 3). pp. 205–228.
FARKAS J. – CSILLAG S. – FEKETE-FROJIMOVICS ZS. (2022): Az organikus jogalkotás a társadalmi akadálymentesség tükrében. Jogelméleti Szemle. 3. pp. 65–77.
FARKAS, J. – RAFFAY, Z. – PETYKÓ, CS. (2022): A new approach to accessibility, disability and sustainability in tourism – multidisciplinary and philosophical dimensions. GeoJournal of Tourism and Geosites. 40(1). pp. 319–326. https://doi.org/10.30892/gtg.40138-834
GONDA T. (2022): Turizmus és reziliencia. Turizmus Bulletin. pp. 22(2). 27–36. https://doi.org/10.14267/TURBULL.2022v22n2.3
GONDA T. – RAFFAY Z. (2020): Egyedül nem megy – fogyatékkal élők utazási szokásainak vizsgálata egy nemzetközi felmérés eredményeinek tükrében. In: Csapó J. – Csóka L. (szerk.): Kreativitás, változás, reziliencia. III. Nemzetközi Turizmusmarketing Konferencia: Tanulmánykötet. Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar. pp. 154–166.
GYŐRI Z. – CSILLAG S. (2019): Vállalati felelősségvállalás és fogyatékossággal élő személyek foglalkoztatása: Külön múlt – közös jövő? 1. rész: A kapcsolódó politikák fejlődése az EU-ban és Magyarországon. Vezetéstudomány/ Budapest Management Review. 50(6). pp. 14–23. https://doi.org/10.14267/VEZTUD.2019.06.02
HAPP É. (2014): Fenntartható turizmus és felelősségvállalás. Gazdaság és Társadalom. 6. pp. 90–101.
HOUTENVILLE, A. – KALARGYROU, V. (2012): People with disabilities: employers’ perspectives on recruitment practices, strategies, and challenges in leisure and hospitality. Cornell Hospitality Quarterly. 53(1). pp. 40–52. https://doi.org/10.1177/1938965511424151
JAGRIČ, T. – FISTER, D. – JAGRIČ, V. (2022): Reshaping the healthcare sector with economic policy measures based on COVID-19 epidemic severity: A global study. Healthcare. 10(2). 315. https://doi.org/10.3390/healthcare10020315
JONES, G. E. (1997): Advancement opportunity issues for persons with disabilities. Human Resource Management Review. 7(1). pp. 55–76. https://doi.org/10.1016/S1053-4822(97)90005-X
KALARGYRO, V. – BARBER, N. A. – KUO, P.-J. (2018): The impact of disability on guests’ perceptions of service quality delivery in the hospitality industry. International Journal of Contemporary Hospitality Management. 30(12). pp. 3632–3655. https://doi.org/10.1108/IJCHM-06-2017-0362
KALARGYROU, V. – BARBER, N. A. – KUO, P.- J. (2018): The impact of disability on guests’ perceptions of service quality delivery in the hospitality industry. International Journal of Contemporary Hospitality Management. 30(12). pp. 3632–3655. https://doi.org/10.1108/IJCHM-06-2017-0362
KÁLMÁN Z. – KÖNCZEI G. (2002): A Taigetosztól az esélyegyenlőségig. Osiris.
KNIGHT, J. (2015): The evolving motivations of ethnic entrepreneurs. Journal of Enterprising Communities: People and Places in the Global Economy. 9(2). pp. 114–131. https://doi.org/10.1108/JEC-10-2013-0031
KROPOTKIN, P. A. (1989): Mutual aid: A factor of evolution (1. Canadian ed). Black Rose Books.
KUO, P.-J. – KALARGYROU, V. (2014): Consumers’ perspectives on service staff with disabilities in the hospitality industry. International Journal of Contemporary Hospitality Management. 26(2). pp. 164–182. https://doi.org/10.1108/IJCHM-01-2013-0022
KVALE, S. (2007): Doing Interviews. SAGE Publications, Ltd. https://doi.org/10.4135/9781849208963
LYSAGHT, R. – OUELLETTE-KUNTZ, H. – LIN, C.-J. (2012): Untapped potential: Perspectives on the employment of people with intellectual disability. Work. 41(4). pp. 409–422. https://doi.org/10.3233/WOR-2012-1318
MAROTO, M. L. – PETTINICCHIO, D. – LUKK, M. (2021): Working differently or not at all: COVID19’s effects on employment among people with disabilities and chronic health conditions. Sociological Perspectives. 64(5). pp. 876–897. https://doi.org/10.1177/07311214211012018
MATYAS, D. – PELLING, M. (2015): Positioning resilience for 2015: The role of resistance, incremental adjustment and transformation in disaster risk management policy. Disasters. 39(s1). pp. s1–s18. https://doi.org/10.1111/disa.12107
MEACHAM, H. – CAVANAGH, J. – BARTHAM, T. – LAING, J. (2019): Ethical management in the hotel sector: creating an authentic work experience for workers with intellectual disabilities. Journal of Business Ethics. 155. pp. 823–835. https://doi.org/10.1007/s10551-017-3499-1
MELIÁN-ALZOLA, L. – FERNÁNDEZ-MONROY, M. – HIDALGO-PEÑATE, M. (2020): Hotels in contexts of uncertainty: Measuring organisational resilience. Tourism Management Perspectives. 36. 100747. https://doi.org/10.1016/j.tmp.2020.100747
MICHALKÓ, G. – TIMOTHY, D. J. – IRIMIÁS, A. (2022): Unconventional Tourist Mobility: A Geography-Oriented Theoretical Framework. Sustainability. 14(11). 6494. https://doi.org/10.3390/su14116494
MOONEY, S. – BAUM, T. (2019): A sustainable hospitality and tourism workforce research agenda: Exploring the past to create a vision for the future. In: Sharpley, R.– Harrison, D. (eds): A research agenda for tourism and development. Edward Elgar Publishing. pp. 189–205.
NELISSEN, P. T. J. H. – HÜLSHEGER, U. R. – VAN RUITENBEEK, G. M. C. – ZIJLSTRA, F. R. H. (2016): How and when stereotypes relate to inclusive behavior toward people with disabilities. The International Journal of Human Resource Management. 27(14). pp. 1610–1625. https://doi.org/10.1080/09585192.2015.1072105
OKYERE, C. – FISHER, M. H. – PARK, J. – SUNG, C. – KAMMES, R. R. (2021): The impacts and experiences of COVID-19 on employment for individuals with disabilities. Journal of Rehabilitation. 87(1). pp. 25–32. https://doi.org/10.1016/j.apmr.2022.01.097
PÓKÓ N. (2021): Reziliencia a szállodahajó-turizmusban. Turizmus Bulletin. 21(3). pp. 44–53. https://doi.org/10.14267/TURBULL.2021v21n3.5
REMENYIK, B. – YESILYURT, C. – BAGDADI, A. (2021): Alternative Suggestion for the Sustainability of Tourism During Coronavirus Breakout. In: M. Demir – A. Dalgıç – F. D. Ergen (eds): Advances in Hospitality, Tourism, and the Services Industry. IGI Global. pp. 806–822. https://doi.org/10.4018/978-1-7998-8231-2.ch039
SABATELLO, M. – LANDES, S. D. – McDONALD, K. E. (2020): People with disabilities in COVID-19: Fixing our priorities. The American Journal of Bioethics. 20(7). pp. 187–190. https://doi.org/10.1080/15265161.2020.1779396
SELLBERG, M. M. – RYAN, P. – BORGSTRÖM, S. T – NORSTRÖM, A. V. – PETERSON, G. D. (2018): From resilience thinking to Resilience Planning: Lessons from practice. Journal of Environmental Management. 217. pp. 906–918. https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2018.04.012
SHAPOVAL, V. – HÄGGLUND, P. – PIZAM, A. – ABRAHAM, V. – CARLBÄCK, M. – NYGREN, T. – SMITH, R. M. (2021): The COVID-19 pandemic effects on the hospitality industry using social systems theory: A multi-country comparison. International Journal of Hospitality Management. 94. 102813. https://doi.org/10.1016/j.ijhm.2020.102813
SHRIVASTAVA, P. – ZSOLNAI, L. (2022): Wellbeing-oriented organizations: Connecting human flourishing with ecological regeneration. Business Ethics, the Environment & Responsibility. 31(2). pp. 386–397. https://doi.org/10.1111/beer.12421
SILVERMAN, D. – MARVASTI, A. B. (2008): Doing qualitative research: A comprehensive guide. SAGE Publications.
SOBAIH, A. E. E. – ELSHAER, I. – HASANEIN, A. M. – ABDELAZIZ, A. S. (2021): Responses to COVID-19: The role of performance in the relationship between small hospitality enterprises’ resilience and sustainable tourism development. International Journal of Hospitality Management. 94. 102824. https://doi.org/10.1016/j.ijhm.2020.102824
SZÁNTÓ Z. O. (2018): A társadalmi jövőképesség analitikus koncepciója. In: Aczél P. – Csák J. – Szántó Z. O. (szerk.): Társadalmi jövőképesség – Egy új tudományterület bemutatkozása. Budapesti Corvinus Egyetem Társadalmi Jövőképesség Kutatóközpont.
VARGA Z. – CSÁKVÁRI T. (2020): Fenntartható turizmus. Acta Carolus Robertus. 10(1). pp. 167– 180. https://doi.org/10.33032/acr.2020.10.1.167
Internetes források
SZABÓ D. (2021): Már 40-50 ezer ember hiányzik a vendéglátásból, akik soha nem térnének vissza. https://www.napi.hu/magyar-vallalatok/vendeglatas-munkaerohiany-magyarorszag-fluktuacio-felmondas.738980.html Letöltve: 2023. november 14.