Romkocsma mint bricolage: Élményközpontú szolgáltatásérték-teremtés a romkocsmákban

Szerzők

  • Ariel Mitev Budapesti Corvinus Egyetem
  • Anikó Kelemen-Erdős Óbudai Egyetem

DOI:

https://doi.org/10.14267/TURBULL.2017v17n1-2.3

Kulcsszavak:

romkocsma, turizmus, bricolage, service- dominant logic, kölcsönös értékteremtés

Absztrakt

A romkocsma-jelenség jól leírható a bricolage fogalmával, melynek középpontjában a fogyasztói élmények megteremtése (fabrikálása) áll. A szolgáltatás folyamatainak kulcsa ugyanis a service-dominant logic (szolgál­tatás-központú elmélet), melynek keretében a közös értékteremtést, az elkötelezettséget, valamint az élmények rendszerét elemezzük. Célunk annak vizsgálata, hogy a fogyasztói és vállalati kölcsönös értékteremtés és az elkötelezettség, miként értelmezhető és hogyan van jelen a romkocsmáknál, valamint ezek miként hatnak az élmény-értékre és a vásárlási szándékra. Varianciaalapú SEM modellezés segítségével bemutatjuk az értékte­remtési folyamat meghatározó észlelt elemeit, valamint a köztük lévő összefüggéseket.

Hivatkozások

AUH, S. – BELL, S. J. – McLEOD, C. S. – SHIH, E. (2007): Co-production and customer loyalty in financial services. Journal of Retailing. 83. 3. pp. 359-370.

BLASCO, L. – HERNANDEZ, B. – JIMENEZ, J. (2011): Co-creation processes and engagement: An empirical approach. In: Gummesson, E. – Mele, C. – Palese, F. (Eds.): Proceedings of the Service Dominant logic, Network and Systems Theory and Service Science: Integrating three perspectives for a new service agenda. Giannini, Napoli. pp. 1-29.

BOORSTIN, D. J. (1962): The Image: A Guide to Pseudo-Events in America. Atheneum, New York.

BRODIE, R. J. – HOLLEBEEK, L. D. – JURIC, B. – ILIC, A. (2011): Customer Engagement: Conceptual Domain, Fundamental Propositions, and Implications for Research. Journal of Service Research. 14. 3. pp. 252-271.

CLARKE, J. (1976): The skinheads and the magical recovery of working class community. In: Hall, S. et al. (eds): Resistance through rituals. Hutchinson, New York.

DEIGHTON, J. – GRAYSON, K. (1995): Marketing and Seduction: Building Exchange Relationships by Managing Social Consensus. Journal of Consumer Research. 21 (March). pp. 660–676.

DIJKSTRA, T. K. – HENSELER, J. (2015): Consistent Partial Least Squares Path Modeling. MIS Quarterly. 39. 2. pp. 297-316.

DONG, B. – EVANS, K. R. – ZOU, S. (2008): The effects of customer participation in cocreated service recovery. Journal of the Academy of Marketing Science. 36. pp. 123-137.

FITZPATRICK, M. – DAVEY, J. – MULLER, L. – DAVEY, H. (2013): Value-creating assets in tourism management: Applying marketing’s service-dominant logic in the hotel industry. Tourism Management. 36. 1. pp. 86-98.

FORNELL, C. – LARCKER, D. F. (1981): Evaluating Structural Equation Models with Unobservable Variables and Measurement Error. Journal of Marketing Research. 18. February. pp. 39–50.

GENTILE, C. – SPILLER, N. – NOCI, G. (2007): How to sustain the customer experience: an overview of experience components that co-create value with the customer. European Management Journal. 25. 5. pp. 395-410.

GOLDEN D. (2017): A virtualitás kettős természetéről. Magyar Tudomány. 1 7 7. 1 2 .

GRISAFFE, D. B. – NGUYEN, H. P. (2011): Antecedents of emotional attachment to brands.Journal of Business Research. 64. 10. pp. 1052–1059.

GRISSEMANN, U. S. – STOKBURGER-SAUER, N. E. (2012): Customer co-creation of travel services: the role of company support and customer satisfaction with the cocreation performance. Tourism Management. 33. 6. pp. 1483-1492.

GUPTA, S. – LEHMAN, D. R. (2005): Managing Customers as Investments. Wharton School Publishing, Upper Saddle River, NJ.

HAIR, J. F. – SARSTEDT, M. – RINGLE, C. M. – MENA, J. A. (2012): An Assessment of the Use of Partial Least Squares Structural Equation Modeling in Marketing Research. Journal of the Academy of Marketing Science. 40. 3. pp. 414–433.

HAWKES, T. (1977): Structuralism and semiotics. Methuen, London.

HEBDIGE, D. (1995): A stílus, mint célzatos kommunikáció. Replika. 17–18. pp. 181–197.

HUDSON, S. – GILBERT, D. (2000): Tourism constraints: The neglected dimension in consumer behaviour research. Journal of Travel & Tourism Marketing. 8. 4. pp. 69–78.

HU, L. T. – BENTLER, P. M. (1999): Cutoff Criteria for Fit Indexes in Covariance Structure Analysis: Conventional Criteria Versus New Alternatives. Structural Equation Modeling. 6. 1. pp. 1-55.

JAAKKOLA, E. – ALEXANDER, M. (2014): The Role of Customer Engagement Behavior in Value Co-Creation: A Service System Perspective. Journal of Service Research. 17. 3. pp. 247-261.

JAAKKOLA, E. – HELKKULA, A. – AARIKKASTENROOS, L. (2015): Service experience co-creation: conceptualization, implications, and future research directions. Journal of Service Management. 26. 2. pp. 182-205.

KAISER, S. B. – NAGASAWA, R. H. – HUTTON, S. S. (1991): Fashion, postmodernity and personal appearance: A symbolic interactionist formulation. Symbolic Interaction. 14. 2. pp. 165–185.

KENESEI ZS. – SEPRŐDI P. (2017): Service experience design, avagy a szolgáltatások tervezésének új kihívásai. Vezetéstudomány. 48. 2. pp. 53-66.

KIM, J.-H. – BRENT RITCHIE, J. R. – McCORMICK, B. (2012): Development of a scale to measure memorable tourism experiences. Journal of Travel Research. 51. 12. pp. 11–25.

LUSCH, R. F. – VARGO, S. L. – O’BRIEN, M. (2007): Competing through service: insights from service-dominant logic. Journal of Retailing. 83. 1. pp. 5-18.

LUSCH, R. F. – VARGO, S. L. (2012): Gaining competitive advantage with service-dominant logic. In: Lilien, G. L. – Grewal, R. (eds): Handbook of business-to-business marketing. Edward Elgar Publishing, Cheltenham. pp. 109-124.

MATHWICK, C. – MALHOTRA, N. – RIGDON, E. (2001): Experiential value: Conceptualization, measurement and application in the catalog and internet shopping environment. Journal of Retailing. 77. 1. pp. 39–56.

MEYER, C. – SCHWAGER, A. (2007): Understanding customer experience. Harvard Business Review. 85. 2. pp. 117-126.

MICHALKÓ G. – IRIMIÁS A. – TIMOTHY, D. J. (2015): Disappointment in tourism: Perspectives on tourism destination management. Tourism Management Perspectives. 16. pp. 85-91.

PALMATIER, R. W. – DANT, R. P. – GREWAL, D. – EVANS, K. R. (2006): Factors influencing the effectiveness of relationship marketing: A meta-analysis. Journal of Marketing. 70. 4. pp. 136–153.

PINE, J. B. – GILMORE, J. H. (1999): The experience economy: Work is theatre and every business a stage. Harvard Business School Press, Boston.

PUCZKÓ L. – RÁTZ T. (2011): Az attrakciótól az élményig. Akadémiai Kiadó, Budapest.

PUSZTAI B. (2016): A turizmus mint médium. Replika. 96-97. 1-2. pp. 11-19.

RABINOW, P. (1997): Michel Foucault: Ethics, Subjectivity and Truth. The New Press, New York .

RAPPAPORT, S. D. (2007): Lessons from online practice: new advertising models. Journal of Advertising Research. 47. 2. pp. 135-141.

RÉGI T. (2017): A turizmus és társadalmi változás kapcsolatának néhány antropológiai és szociológiai értelmezése. In: Régi T. – Rátz T. – Michalkó G. (szerk.): Turizmus és transzformáció.Orosháza; Budapest: Kodolányi János Főiskola; MTA CSFK Földrajztudományi Intézet; Magyar Földrajzi Társaság. pp. 11-27.

SOMLYÓDY N. (2007): Szimpla-történelem: Romkocsmák az éjszakában. Magyar Narancs. 19. 6.

SPROTT, D. – CZELLAR, S. – SPANGENBERG, E. (2009): The importance of a general measure of brand engagement on market behavior: Development and validation of a scale. Journal of Marketing Research. 46. Febr. pp. 92-104.

WU, P-L. – YEH, S-S. – HUAN, T-C. – WOODSIDE, A. G. (2014): Applying complexity theory to deepen service dominant logic: Configural analysis of customer experience-and-outcome assessments of professional services for personal transformations. Journal of Business Research. 67. pp. 1647–1670.

ZÁTORI A. (2014): Romkocsma-turizmus. In: Jászberényi M. (szerk.): A kulturális turizmus sokszínűsége. Nemzeti Közszolgálati és Tankönyv Kiadó, Budapest. pp. 289-297.

ZHANG, X. – CHEN, R. (2008): Examining the mechanism of the value co-creation withcustomers. International Journal of Production Economics. 116. 2. pp. 242–250.

ZOMERDIJK, L. G. – VOSS, C. A. (2010): Service Design for Experience-Centric Services. Journal of Service Research. 13. 1. pp. 67–82.

YADAV, M. S. – MONROE, K. B. (1993): How Buyers Perceive Savings in a Bundle Price: An Examination of a Bundle’s Transaction Value. Journal of Marketing Research. 30. Aug. pp. 350–358.

Downloads

Megjelent

2017-04-04

Hogyan kell idézni

Mitev, A., & Kelemen-Erdős, A. (2017). Romkocsma mint bricolage: Élményközpontú szolgáltatásérték-teremtés a romkocsmákban. Turizmus Bulletin, 17(1-2), 26–34. https://doi.org/10.14267/TURBULL.2017v17n1-2.3

Folyóirat szám

Rovat

Lektorált tanulmányok