Tradition and Openness – Four issues to be settled in Hungarian gastronomy

Authors

  • Dezső Kovács Baranyai Gasztrorégióért Egyesület
  • Réka Horeczki HUN-REN Centre for Economic and Regional Studies, Institute of Regional Studies

DOI:

https://doi.org/10.14267/TURBULL.2024v24n4.5

Keywords:

hospitality, gastronomy, raw material, local producers, Baranya county

Abstract

Gastronomy in any social form is a specific process of creation and consumption, repeated daily
in different places and forms. Through gastronomy, the everyday social relations, atmosphere,
characteristics and even, in a certain sense, the essential character of a nation are reflected. Food,
drink, sweets show the potential of a given social environment, the skill and creativity of cooks,
pastry cooks and other practitioners, together with the quantity and quality of the basic ingredients
and spices available. The study presents the opinions of the actors involved in gastronomy and
catering in Baranya County relating to the most important change factors.

References

BALLAI K. (1943) (szerk.): A magyar vendéglátóipar története I. és II. Kultúra és Propaganda Könyv, Zenemű és Utazási Szövetkezet, Budapest.

BRILLAT–SAVARIN, J. A. (1962): Az ízlés fiziológiája. Singer és Wolfner, Budapest.

CSAPODY B. – ÁSVÁNYI K. – JÁSZBERÉNYI M. (2022): Gasztroturizmus és fenntarthatóság a Balatonnál – Fogyasztói preferenciák vizsgálata a szezonális és helyi alapanyagok tükrében. Comitatus: Önkormányzati Szemle. 32(240). pp. 93–100.

CSORDÁS T. – IRIMIÁS A. – KISS K. (2022): Digitalizáció-vezérelt innovációk a turizmusban: fókuszban a fogyasztói magatartás. Turizmus Bulletin. 22(4). pp. 16–25. https://doi.org/10.14267/TURBULL.2022v22n4.2

FEHÉR P. –FÜREDER B. – VÁRVIZI P. (2010): A magyar gasztronómia és vendéglátás helyzete napjainkban. Turizmus Bulletin. 14(4). pp. 34–44.

FREEMAN, P. (2008): Ét-vágy – Az ízlés története (Gasztronómiai felfedezőút az ízek birodalmába). Jószöveg Műhely Kiadó, Budapest.

GONDA T. (2018): A gasztroturizmus fejlődése a gasztrokulturális turizmustól az önálló turisztikai termékké válásig. In: Gonda T. (szerk.): Ízes vidék: a helyi termékek és a vadon termő növények szerepe a gasztronómiában és a gasztroturizmusban. CampInvest Kft., Pécs. pp. 5–23.

GULD Á. (2019): Hétköznapi témák, hétköznapi hírességek influencer kommunikációs trendek a turizmusmarketing területén 2019-ben. Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok. 4(3). pp. 68–76. DOI: 10.15170/TVT.2019.04.03.05

HORECZKI R. – KOVÁCS D. (2022): Baranya megye és Pécs Európa Gasztronómia Cím lehetséges hatásai – a címet elnyert r tapasztalatai alapján. In: Horeczki R. – Szab T. (szerk.): A vidéki Magyarország a pandémia korában: IX. Falukonferencia. KRTK Regionális Kutatások Intézete, Pécs. pp. 234–243.

KOVÁCS D. – HORECZKI R. (2023): Új jelenségek a baranyai gasztronómiában. Születőben a Mecsek– Völgység–Hegyhát gasztrotérség? Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok. 8(3). pp. 54–69. https://doi.org/10.15170/TVT.2023.08.03.04

LESTYÁN S. (1990): Utazás a fehér asztal körül. Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Kft., Budapest. Az 1955–ös könyv reprint változata.

LUKÁCS I. – KOLBE G. (2016): Lukács István: Séf. Kortárs Gasztronómiai és Kulturális Egyesület, Budapest.

RUBOVSZKY A. – SZIGETI A. – WALKÓ M. (2009): A magyar vendéglátás és Turizmus újkori története. Szaktudás kiadóház, Budapest.

SZAKÁLY O. (2023): A gasztronómiai fogyasztók szegmentálása az online aktivitás és az influencerkövetés szemszögéből. Turizmus Bulletin. 23(1). pp. 4–14. https://doi.org/10.14267/ TURBULL.2023v23n1.1

SZERB ZS. (2002): A gasztronómia regénye. Éljen az élet! Paginarium kiadó, Budapest.

Internetes források

/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozásegészségügyi előírásokról. https://net.jogtar.hu/jogszabaly? docid=A1400037.EMM Letöltve: 2023. augusztus 20.

BÁTORI E. – KOVÁCS D. – MÜLLER N. – VARGA SZ. (2022): Falatról Falatra. Gasztroélmények a Mecsek-Völgység-Hegyháton. Keleti-Mecsek Egyesület, Szászvár. https://turakonyvek.hu/ kiadvanyok/FalatrolFalatra123/ Letöltve: 2023. augusztus 20.

BŰVÖS SZAKÁCS (2008): Blog. https://www. buvosszakacs.com/2008/07/05/latogatas– magyarorszagon–ii/ Letöltve: 2023. augusztus 20.

CAMBRIDGE szótár: https://dictionary. cambridge.org/dictionary/english/gastronomy

IGI GLOBAL: Szótár. https://www.igi-global.com/dictionary/creativity-and-entrepreneurship/64112

MERRIAM WEBSTER Dictionary: https://www. merriam-webster.com/dictionary/gastronomy

WordNet, Princeton University (2010): https:// wordnet.princeton.edu/

SCHMIDT E. (2021): Egy olaszországi tanulmányút margójára. https://pbkik.hu/2021/09/22/hirek/ egy-olaszorszagi-tanulmanyut-margojara/ Letöltve: 2023. augusztus 20.

UNWTO: Gasztronómia definíció. https://www. unwto.org/gastronomy

VOCABULARY: Gasztronómia téma. https:// www.vocabulary.com/dictionary/gastronomy

Downloads

Published

2024-12-14

How to Cite

Kovács, D., & Horeczki, R. (2024). Tradition and Openness – Four issues to be settled in Hungarian gastronomy. Turizmus Bulletin, 24(4), 47–55. https://doi.org/10.14267/TURBULL.2024v24n4.5

Issue

Section

Research papers