Hagyomány és nyitottság – Négy megoldásra váró terület a hazai gasztronómiában

Szerzők

  • Dezső Kovács Baranyai Gasztrorégióért Egyesület
  • Réka Horeczki HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, Regionális Kutatások Intézete

DOI:

https://doi.org/10.14267/TURBULL.2024v24n4.5

Kulcsszavak:

vendéglátás, gasztronómia, alapanyagok, helyi termelők, Baranya vármegye

Absztrakt

A gasztronómia minden társadalmi formában különleges alkotási és fogyasztási folyamatot
takar, mely különböző helyszíneken és formában naponta ismétlődik. A gasztronómián keresztül
visszatükröződnek egy adott korszak hétköznapi társadalmi viszonyai, légköre, jellegzetességei,
sőt bizonyos értelemben a nemzet karaktere is. Az ételek, italok, édességek stb. megmutatják az
adott társadalmi környezet lehetőségeit, a szakácsok, cukrászok és más szereplők felkészültségét,
kreativitását, valamint a rendelkezésre álló alapanyagok, fűszerek mennyiségét és minőségét. A
tanulmány a Baranya vármegyei gasztronómiához, vendéglátáshoz kötődő szereplők véleményét
mutatja be azon faktorok mentén, melyeknél leginkább szükséges a változtatás.

Hivatkozások

BALLAI K. (1943) (szerk.): A magyar vendéglátóipar története I. és II. Kultúra és Propaganda Könyv, Zenemű és Utazási Szövetkezet, Budapest.

BRILLAT–SAVARIN, J. A. (1962): Az ízlés fiziológiája. Singer és Wolfner, Budapest.

CSAPODY B. – ÁSVÁNYI K. – JÁSZBERÉNYI M. (2022): Gasztroturizmus és fenntarthatóság a Balatonnál – Fogyasztói preferenciák vizsgálata a szezonális és helyi alapanyagok tükrében. Comitatus: Önkormányzati Szemle. 32(240). pp. 93–100.

CSORDÁS T. – IRIMIÁS A. – KISS K. (2022): Digitalizáció-vezérelt innovációk a turizmusban: fókuszban a fogyasztói magatartás. Turizmus Bulletin. 22(4). pp. 16–25. https://doi.org/10.14267/TURBULL.2022v22n4.2

FEHÉR P. –FÜREDER B. – VÁRVIZI P. (2010): A magyar gasztronómia és vendéglátás helyzete napjainkban. Turizmus Bulletin. 14(4). pp. 34–44.

FREEMAN, P. (2008): Ét-vágy – Az ízlés története (Gasztronómiai felfedezőút az ízek birodalmába). Jószöveg Műhely Kiadó, Budapest.

GONDA T. (2018): A gasztroturizmus fejlődése a gasztrokulturális turizmustól az önálló turisztikai termékké válásig. In: Gonda T. (szerk.): Ízes vidék: a helyi termékek és a vadon termő növények szerepe a gasztronómiában és a gasztroturizmusban. CampInvest Kft., Pécs. pp. 5–23.

GULD Á. (2019): Hétköznapi témák, hétköznapi hírességek influencer kommunikációs trendek a turizmusmarketing területén 2019-ben. Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok. 4(3). pp. 68–76. DOI: 10.15170/TVT.2019.04.03.05

HORECZKI R. – KOVÁCS D. (2022): Baranya megye és Pécs Európa Gasztronómia Cím lehetséges hatásai – a címet elnyert r tapasztalatai alapján. In: Horeczki R. – Szab T. (szerk.): A vidéki Magyarország a pandémia korában: IX. Falukonferencia. KRTK Regionális Kutatások Intézete, Pécs. pp. 234–243.

KOVÁCS D. – HORECZKI R. (2023): Új jelenségek a baranyai gasztronómiában. Születőben a Mecsek– Völgység–Hegyhát gasztrotérség? Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok. 8(3). pp. 54–69. https://doi.org/10.15170/TVT.2023.08.03.04

LESTYÁN S. (1990): Utazás a fehér asztal körül. Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Kft., Budapest. Az 1955–ös könyv reprint változata.

LUKÁCS I. – KOLBE G. (2016): Lukács István: Séf. Kortárs Gasztronómiai és Kulturális Egyesület, Budapest.

RUBOVSZKY A. – SZIGETI A. – WALKÓ M. (2009): A magyar vendéglátás és Turizmus újkori története. Szaktudás kiadóház, Budapest.

SZAKÁLY O. (2023): A gasztronómiai fogyasztók szegmentálása az online aktivitás és az influencerkövetés szemszögéből. Turizmus Bulletin. 23(1). pp. 4–14. https://doi.org/10.14267/ TURBULL.2023v23n1.1

SZERB ZS. (2002): A gasztronómia regénye. Éljen az élet! Paginarium kiadó, Budapest.

Internetes források

/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozásegészségügyi előírásokról. https://net.jogtar.hu/jogszabaly? docid=A1400037.EMM Letöltve: 2023. augusztus 20.

BÁTORI E. – KOVÁCS D. – MÜLLER N. – VARGA SZ. (2022): Falatról Falatra. Gasztroélmények a Mecsek-Völgység-Hegyháton. Keleti-Mecsek Egyesület, Szászvár. https://turakonyvek.hu/ kiadvanyok/FalatrolFalatra123/ Letöltve: 2023. augusztus 20.

BŰVÖS SZAKÁCS (2008): Blog. https://www. buvosszakacs.com/2008/07/05/latogatas– magyarorszagon–ii/ Letöltve: 2023. augusztus 20.

CAMBRIDGE szótár: https://dictionary. cambridge.org/dictionary/english/gastronomy

IGI GLOBAL: Szótár. https://www.igi-global.com/dictionary/creativity-and-entrepreneurship/64112

MERRIAM WEBSTER Dictionary: https://www. merriam-webster.com/dictionary/gastronomy

WordNet, Princeton University (2010): https:// wordnet.princeton.edu/

SCHMIDT E. (2021): Egy olaszországi tanulmányút margójára. https://pbkik.hu/2021/09/22/hirek/ egy-olaszorszagi-tanulmanyut-margojara/ Letöltve: 2023. augusztus 20.

UNWTO: Gasztronómia definíció. https://www. unwto.org/gastronomy

VOCABULARY: Gasztronómia téma. https:// www.vocabulary.com/dictionary/gastronomy

Downloads

Megjelent

2024-12-14

Hogyan kell idézni

Kovács, D., & Horeczki, R. (2024). Hagyomány és nyitottság – Négy megoldásra váró terület a hazai gasztronómiában. Turizmus Bulletin, 24(4), 47–55. https://doi.org/10.14267/TURBULL.2024v24n4.5

Folyóirat szám

Rovat

Műhelytanulmányok