A magyar kultúraszemélyiség észlelésének különbségei a magyarok és a külföldiek között

Szerzők

  • Erzsébet Malota Budapesti Corvinus Egyetem
  • Tamás Gyulavári Budapesti Corvinus Egyetem

DOI:

https://doi.org/10.14267/TURBULL.2018v18n2.1

Kulcsszavak:

kultúraszemélyiség, származási ország, személyiségskála, külföldi hallgatók

Absztrakt

Kutatásunk célja a magyar kultúráról, a magyarokról alkotott percepciók feltérképezése. Azt tanulmá­nyoztuk egy 1566 fős online minta felmérése során, hogy a nálunk tanuló külföldi hallgatók hogyan látják a magyarokat és Magyarországot, milyen spontán negatív és pozitív szavakat társítanak hozzánk. Emel­lett szemantikus differenciálskála használatával vizsgáltuk az észlelt magyar kultúraszemélyiséget, mely során 11 különböző országból származó hallgatók percepcióit vetettük össze arra fókuszálva, hogy milyen eltérések mutathatók ki a hallgatók származási országát figyelembe véve. A külföldiek észleléséről kapott eredményeket összevetettük a magyarokban önmagukról élő képpel.

A leggyakrabban elhangzó pozitív kifejezések rólunk a „szépség”, „kedvesség” és a „barátságosság”, a negatív szavakra rákérdezve pedig legtöbbször azt a választ kaptuk, hogy „nincs negatívum”.

Eredményeink azt mutatják, hogy a kultúra személyiségére vonatkozóan minden jellemzőt illetően a külföldiek által adott átlagok a magasabbak, csak két személyiségjegyben értékeljük önmagunkat kedve­zőbben: humorosabbnak és különlegesebbnek ítéljük meg magunkat, mint a külföldiek. A válaszok alapján eltérések mutathatók ki a külföldiek származási országát tekintve: a fejlettebb országok válaszadói (például a németek és a japánok) kedvezőtlenebb, a kevésbé fejlett országokból származók (például az indiaiak, algé­riaiak és a nigériaiak) pedig jóval pozitívabb színben látnak bennünket.

Hivatkozások

AHMAD, A. – THYAGARA, K. S. (2014): Applicability of Brand Personality Dimensions across Cultures and Product Categories: A Review. Global Journal of Finance and Management. 6(1). pp. 9-18.

ALLIK, J. (2005): Personality dimensions across cultures. Journal of Personality Disorders. 19(3). pp. 212-232.

ALLPORT, G. W. (1937): Personality: a psychological interpretation. New York: Holt and Company.

CARVER, C. S. – SCHEIER, M. F. (2006): Személyiségpszichológia. Osiris Kiadó, Budapest.

CHURCHILL, G. A. Jr. (1979): A Paradigm for Developing Better Measures of Marketing Constructs. Journal of Marketing Research. 16(1). pp. 64-73.

D’ASTOUS, A. – BOUJBEL, L. (2007): Positioning countries on personality dimensions: Scale development and implications for country marketing. Journal of Business Research. 60(3). pp. 231-239.

GYULAVÁRI T. – MITEV A. – NEULINGER Á. – NEUMANN-BÓDI E. – SIMON J. – SZŰCS K. (2014): A marketingkutatás alapjai. Akadémiai Kiadó, Budapest.

HALL, B. J. (2005): Among Cultures, the Challenge of Communication. Thomson Wadsworth, Belmont, CA.

HESLOP, L. A. – PA PAD OP OU L O S, N . – BAMOSSY, G. J. (1993): Country and product perceptions: measurement scales and image interactions. In: Raaij, F. V. – Bamossy, G. J. (eds): European Advances in Consumer Research. 1. Provo, UT: Association for Consumer Research. pp. 198-205.

HOFMEISTER, Á. – KUNSÁGI, A. – NEULINGER, Á. (2002): Brand Personality Research in a Different Cultural Setting. Annual Conference of the Academy of Marketing. Nottingham. Proceedings CD.

HOFMEISTER, Á. – NEULINGER, Á. (2013): Characteristics of materialism and its measurement: assessing the Belk's materialism scale in Hungary. International Journal of Consumer Studies. 37(3). pp. 320-326.

HOFSTEDE, G. (2001): Culture’s Consequences: Comparing Values, Behaviors, Institutions and Organizations Across Nations. London: Sage.

INKELES, A. – LEVINSON, D. J. (1969): National character: The study of modal personality and sociocultural systems. In: Lindzey, G. – Aronson, E. (eds.): The handbook of social psychology IV. pp. 418 -506.

KAZÁR K. (2014): Fesztivállátogatást befolyásoló tényezők vizsgálata fókuszálva a márka szerepére. In: Hetesi E. – Révész B. (szerk.): Marketing megújulás. MOK 20. Konferenciája, Szeged. Konferenciakötet. pp. 49-60.

KUNSÁGI A. (1999): A márkaválasztás háttere - a személyiségelméletek alkalmazási lehetőségei a fogyasztói magatartás kutatásában. Doktori (PhD) értekezés. Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdálkodástudományi Doktori Iskola, Budapest.

LEE, Y.-T. – McCAULEY, C. R. – DRAGUNS, J. G. (eds) (1999):Personality and Person Perceptions Across Cultures. Mahwah, NJ, US: Lawrence Erlbaum Associates Publishers.

MALOTA E. (2013): Kultúrafogalmak és modellek. In: Malota E. – Mitev A. (szerk.): Kultúrák találkozása. Alinea Kiadó, Budapest.

MALOTA E. – GYULAVÁRI T. (2014): Az észlelt kultúraszemélyiség hatása az ország turisztikai és üzleti célpontként való megítélésére. Vezetéstudomány. 45(1). pp. 2-13.

MALOTA, E. – GYULAVÁRI, T. (2016): Country Image in Relation to International Student Mobility: General Framework Proposed. International Journal of Business Insights and Transformation. 9(1). pp. 14-27.

NÉMETH K. (2017): Vidéki térségek innovációs kihívásai – Megújuló energia alternatívák.Pannon Egyetemi Kiadó, Veszprém. pp. 73-76.

PÉTER E. – KELLER K. – KASZÁS N. (2013): Egészségtudatosság – része a szervezeti kultúrának? Vezetéstudomány. 44(6). Különszám. pp. 52-58.

PÉTER, E. (2015): Healthy healthcare system at Lake Balaton: Is healthy improvement or health improvement the solution for the Hungarian resort area? LAP LAMBERT Academic Publishing.

PÉTER E. – NÉMETH K. (2016): A szervezeti kultúraváltás és az emberi test működésének összefüggései. XX. Apáczai-napok Nemzetközi Tudományos Konferencia, Széchenyi István Egyetem, Apáczai Csere János Kar, Győr. Absztraktok. p. 47.

PISKÓTI M. (2015): A környezeti identitás szerepe a környezettudatos viselkedés kialakulásában. Doktori (PhD) értekezés. Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdálkodástudományi Doktori Iskola, Budapest.

PRÓNAY SZ. (2011): Ragaszkodás és én-alakítás a fiatalok fogyasztásában – A fogyasztói lojalitás és az énkép közötti kapcsolat vizsgálata. Doktori (PhD) értekezés. Szegedi Tudományegyetem, Gazdaságtudományi Kar, Szeged.

ROSSITER, J. R. (2002): The C-OAR-SE procedure for scale development in marketing. International Journal of Research in Marketing. 19(4). pp. 305-335.

TÖRŐCSIK, M. (2007): Vásárlói magatartás. Ember az élmény és a feladat között. Akadémiai Kiadó, Budapest.

TYLOR, E. (1958): Religion in Primitive Culture. Harpers & Brothers, New York.

Downloads

Megjelent

2018-07-13

Hogyan kell idézni

Malota, E., & Gyulavári, T. (2018). A magyar kultúraszemélyiség észlelésének különbségei a magyarok és a külföldiek között. Turizmus Bulletin, 18(2), 4–11. https://doi.org/10.14267/TURBULL.2018v18n2.1

Folyóirat szám

Rovat

Lektorált tanulmányok