A matyóföldi turizmus száz évvel ezelőtt és napjainkban

Szerzők

  • Anett Tőzsér Nemzetstratégiai Kutatóintézet

DOI:

https://doi.org/10.14267/TURBULL.2022v22n3.5

Kulcsszavak:

Matyóföld, matyó népművészet, turisztikai kereslet, turisztikai kínálat

Absztrakt

A matyó népművészetre fókuszáló vizsgálat helyszíne a Matyóföld két települése, Mezőkövesd és Tard volt, ahol 2021 szeptemberében a települések illetékes szakembereivel készültek félig strukturált interjúk a turizmus témakörében. Az előzetes szakirodalmi kutatás során feltárásra került, hogy száz évvel ezelőtt minek köszönhette népszerűségét a Matyóföld. Így az interjúkérdések arra keresték a választ, hogy napjainkban a matyó népművészet mennyiben járul hozzá a vendégforgalom alakulásához és a térség marketingtevékenységéhez, illetve hogy mindez támogatja-e az UNESCO szellemi kulturális örökséggé és egyben hungarikummá nyilvánított matyó népművészet értékőrző tevékenységét, valamint annak bemutatását és népszerűsítését. A matyó népművészet felfedezését a matyó lakodalmas budapesti bemutatásától számítják, mivel ez tette országosan is ismertté Mezőkövesd gazdag hímző és viseletkultúráját. Hasonlóan ahhoz, ahogyan az elődeik száz évvel ezelőtt tették, a Matyóföldön működő szakmai és civil szervezetek ma is törekednek arra, hogy megőrizzék és továbbadják a matyó népművészetet. Ugyanakkor a teljes vendégszám folyamatos növekedése ellenére az elmúlt 15 évben nem történt növekedés a múzeumi látogatószámokban. Ez alapján megállapítható, hogy az UNESCO szellemikulturális örökség listájára való felkerülés nem növelte a térségbe irányuló turizmust.

Hivatkozások

DALA J. (1972): Matyó lakodalom. A Herman Ottó Múzeum Évkönyve. 11. Miskolc. pp. 579–598.

FÜGEDI M. (1997): Mítosz és valóság: a matyó népművészet. Miskolc. https://library. hungaricana.hu/hu/view/MEGY_BAZE_ Om_06/?pg=0&layout=s

JUSZTIN M. (2006): „Utazgassunk hazánk földjén!” A belföldi turizmus problémái a két világháború között Magyarországon. Korall – Társadalomtörténeti folyóirat. 26. pp. 185–208.

VISZÓCZKY I. (2006): A mezőkövesdi Matyó Múzeum 50 éve. In: Viszóczky I. (szerk.): Eredmények és feladatok a matyóság néprajzi kutatásában. A Matyó Múzeum fennállásának 50. évfordulója alkalmából rendezett néprajzi konferencia anyaga. Herman Ottó Múzeum, Miskolc, Mezőkövesd. pp. 278–286.

Internetes források

MATYÓ NÉPMŰVÉSZETI EGYESÜLET (2010): Matyó örökség – a hímzés, viselet, folklór továbbélése. Szellemi kulturális örökség Magyarországon. http://szellemikulturalisorokseg.hu/doks/nyomtatvanyok/46_pdf.pdf, Letöltve: 2021. június 30.

Downloads

Megjelent

2022-09-30

Hogyan kell idézni

Tőzsér, A. (2022). A matyóföldi turizmus száz évvel ezelőtt és napjainkban. Turizmus Bulletin, 22(3), 40–47. https://doi.org/10.14267/TURBULL.2022v22n3.5

Folyóirat szám

Rovat

Műhely