John F. Kavanaugh: Ki számít személynek? - Az emberi önazonosság és az ölés etikája (könyvismertetés) - Baranyi, Árpád (KOVÁSZ - The slow journal, 2003)
A könyv felvetései minden korban időszerűek, a ma felelősen gondolkodó embere pedig különösen nem kerülheti meg őket. Elég, ha emlékezetébe idézi a boszniai vagy a ruandai tömegmészárlást, a világ minden táján pusztító terrorizmus rémtetteit, a Föld legnagyobb haderejű országának hatalmi tobzódását, vagy az európai országokban sorra elfogadott, egyre liberálisabb abortusz-és eutanáziatörvényeket. Úgy tűnik, a folyamat hazánkban is végbemegy: magzatölés szempontjából már eddig is a világ élvonalába tartoztunk, újabban pedig itthon is megjelentek ama szirénhangok, amelyek az emberi méltóságra, az irgalmasságra (bár időnként leplezetlenül gazdasági érdekekre is) hivatkozva követelik a „kegyes halál" intézményesítését.