"Mikor van a tetteknek ideje, ha nem ilyenkor?!" - Részvételi akciókutatás a magyarországi lakhatási mozgalmakról - Csécsei, Ilona; Csengei, Andrea; Dósa, Mariann; Kleiner, Imre; Palotai, Magdolna; Szakmáry, Ibolya Tünde; Sziráki, Zoltán; Szombathy, Károly; Tompa, István; Udvarhelyi, Éva Tessza; Wittmann, Nándor (KOVÁSZ - The slow journal, 2018)
A "Mikor van a tetteknek ideje, ha nem ilyenkor?!" című részvételi akciókutatás a magyar társadalomtörténet eddig láthatatlan szeletét dolgozza fel: azt, hogy mit tettek Budapesten a XX. század során a lakhatási gondokkal küzdő, gyakran szélsőségesen szegény emberek azért, hogy emberhez méltó körülmények között éljenek. A kutatás 2015 januárjától decemberéig tartott és kilenc hajléktalan és nehéz lakáskörülmények között élő ember, valamint két képzett társadalomtudós végezte. Ebben a cikkben a részvételi akciókutatás folyamatát mutatjuk be: azt, hogy mit jelent számunkra a mély részvétel, hogyan dolgoztunk együtt és milyen akciókat valósítottunk meg, hogy minél több emberhez eljussanak az eredményeink. A cikk végén arról is beszámolunk, mit tanultunk a kutatásból, és miért volt ez fontos a számunkra. The participatory action research project entitled "When is the time to act if not now?" explored a formerly invisible part of the social history of Hungary: what have extremely poor people who struggled with housing problems in Budapest in the course of the twentieth century done to live a dignified life? The research was undertaken from January to December 2015 with the participation of nine homeless or living-in-housing-poverty individuals and two trained social scientists. In this article we explain the process of our research: what deep participation means to us, how we worked together, and what kinds of action we organized to disseminate results to as many people as possible. At the end of the article, we also write about what we learnt from the research process, and why it was important to us.